До сутра би школе из целе Србије требало да доставе план надокнаде часова Министарству просвете. У министарству поручују да додавање часова током радних дана није потребно да би се избегле радне суботе или продужење школске године.

Школе у Србији треба до сутра да предложе план надокнаде часова кроз рад суботама, изгубљених због ванредне ситуације, рекао је помоћник министра просвете Зоран Костић.

Zoran-Kostic.jpg

Зоран Костић, помоћник министра просвете

Школе саме предлажу план надокнаде, рекао је Костић и упозорио да нема потребе да установе себи смање број радних субота, тако што ће на пример наставници за један час предавати више лекција.

„Уколико буду предавали више градива, доћи ће у ситуацију да током пет продужених дана у јуну немају шта да раде, јер су све испредавали“, рекао је Костић у Јутарњем програму РТС-а и подсетио да ће школска година бити продужена за пет радних дана.

Он је подсетио да је и иначе, након ванредних ситуација и непланираног прекида наставе, први задатак у школама да се изврши препланирање градива, посао који надзиру директори.

„Све што су планирали у фебруару, морају препланирати за март и нема разлога да предају више лекција“, рекао је Костић и позвао да се евентулани такви случајеви пријаве просветним саветницима.

Ђаци су се жалили да имају и по три контролне вежбе дневно, на шта помоћник министра образовања упозорава да наставници не могу да дају три контролне вежбе дневно, осим уколико су, како каже, у питању петнаестоминутне провере знања.

Овакве кратке провере уведене су како би наставник видео колико су деца савладала градива и шта им недостаје, рекао је Костић и истакао да је, због ванредне ситуације померена и сатница такмичења и да је на директорима да ускладе календар.

Дешава се да даровита деца иду на такмичења из више предмета и да се датуми одржавања такмичења поклопе, због чега је према речима Костића неопходно ускладити календар такмичења.

РТС