LEPA_MITING

Srbija ustala, i traži promene

Izvor: Beta, Tanjug

Sindikati prosvetara, uz podršku sindikata zaposlenih u pravosuđu, zdravstvu i policiji danas na skupu „Ustaje Srbija“ zahtevali bolji materijalni položaj.Sindikalni predstavnici poručili su da se ispred zgrade Vlade nalaze hiljade onih na koje se ne obraća pažnja a od kojih zavisi budućnost i bezbednost Srbije.Prosvetni sindikati u štrajku su najavili da će nastaviti štrajk dok vlada ne pristane da ispuni njihove zahteve za poboljšanje stanja u obrazovanju.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ Tomislav Živanović poručio je da sindikati zahtevaju bolje, efikasnije i kvalitetnije obrazovanje.

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije Leonardo Erdelji je na Trgu Nikole Pašić rekao da je „na delu represija nalik onoj iz 90-ih godina“, navodeći da su zaustavljeni neki od autobusa u kojim su bili sindikalni predstavnici iz unutrašnjosti, a da se zaposlenima koji učestvuju u protestu dele otkazi.

On je ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću poručio da ode sa te funkcije ako to ne može da obezbedi.

Sindikati su premijeru predali predlog protokola u kojem se traži hitan nastavak pregovora o „prihvatljivom povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru i državnim organima“.

Živanović je rekao da će predstavnici sindikata biti pozvani kada Cvetković i Obradović analiziraju ponuđeni sporazum. „Mi ostajemo u štrajku dok se ovo ne potpiše“, rekao je Živanović.

U protokolu se ukazuje na to da nije istina da nema para i da bi država za ispunjenje sindikalnih zahteva mogla da obezbedi sredstva ukoliko bi se tokovi „sive ekonomije“ prebacili u regularne tokove.

U sporazumu se traži da svi oni kojima je zarada umanjena zbog štrajka dobiju taj novac do 28. marta. Jedan od zahteva je i da se u aprilu i oktobru izvrše korekcije koeficijenata zarada prosvetnih radnika od ukupno deset odsto.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da su sindikati uvek spremni na razgovor sa vladom, kao i da će štrajk biti prekinut ako vlada potpiše predloženi sporazum sa sindikatima.

Protest je trajao oko četiri sata, a sve vreme protesta centralne gradske ulice kojima je prolazila kolona bile su blokirane za saobraćaj. Organizatori mitinga saopštili su da su u Beograd došli ljudi iz svih krajeva Srbije. Prema procenama policije na skupu je bilo oko 8.000 ljudi.

U suprotnom, kako je rekao, zasedaće glavni odbori sindikata i odlučiti o daljem toku štrajka. Erdelji je upozorio da je moguća i radikalizacija štrajka prosvetnih radnika.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je policija uz narod i svoje sindikalne kolege jer ih muče iste brige.

„Policija je spremna da se angažuje da bi bili uhapšeni svi koji rade protiv države i da se sredstva koja su na taj način stekli ulože u bolji položaj zaposlenih“, rekao je Mijailović.

Predstavnica Sindikata organizacija pravosudnih organa u okviru „Sloge“ Zora Jajić poručila je kolegama da istraju do kraja u svojim zahtevim i da ne popuštaju.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić poručio je Vladi da ne ponavlja mantru kako nema para. „Novca ima. Samo ga treba uzeti od tajkuna i lopova“, kaže on.