У Букурешту ће крајем априла бити одржана конференција министара образовања земаља које примењују Болоњску декларацију, где ће и званично бити саопштено да је Србија слабије напредовала у реформи високошколског образовања у односу на 2009. годину.

Конференција ће бити одржана 26. и 27. априла, рекао је Танјугу државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић и најавио да ће осим њега скупу присуствовати и државна секретарка Тинде Ковач Церовић.

 

У делегацији Србије биће и председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић, председница Националног савета за науку и технолошки развој Вера Дондур и један представник студентске популације.

Конференција се одржава сваке треће године, а министар просвете и науке Жарко Обрадовић раније је Танјугу изјавио да ће Србија, међу 48 земаља учесница, овога пута добити оцену 3,11.

На претходној конференцији у Лувену 2009. године добили смо оцену 3,8 (од 46 земаља заузели смо 24. место), а 2007. године у Лондону смо са оценом 4 били рангирани међу првих десет земаља.

Професорка Дондур рекла је у изјави Танјугу да смо сада лоше оцењени у делу који се односи на целоживотно учење и признавање неформалног начина учења у високом образовању.

Такође, замерено нам је што Комисија за акредитацију и проверу квалитета није постала пуноправни члан Међународне асоцијације акредитационих агенција (ЕНQА), иако је предат захтев за учлањење.

Примедба је и што у нашем законодавству није предвиђено учешће студената у процесу акредитације, као и то што наше установе наплаћују издавање додатка дипломи, рекла је Дондур.

„То се у земљама западне Европе не чини“, рекла је она и навела да код нас врло мали број институција издаје додатак дипломи на енглеском језику.

РТВ