Više od 20.000 učenika ili svaki deseti i ovog leta učiće za drugu šansu koju će dobiti u avgustu, procene su prosvetara.

 

Kako prenose “Novosti” najveći broj đaka koji padne ne popravni uspe da se iščupa i pređe u sledeći razred.

Međutim, čak 3.885 od ukupno 283.173 srednjoškolaca, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku, ponavljalo je prošle godine razred.

Sa više od dve jedinice u junu ili bez prelazne ocene u avgustu najviše je učenika prvog razreda. Tako je prošlog septembra u prvi razred krenuo 1.951 ponavljač.

Kako se pomeraju u starije razrede i njihov broj se smanjuje – u drugom razredu bilo ih je 1.181, u trećem 602, a među maturantima u celoj Srbiji bio je svega 151 ponavljač.

Broj ponovaca i učenika koji jedinice popravljaju u avgustu iz godine u godinu je ujednačen

Najviše ih je u srednjim stručnim školama, gde prema procenama Foruma srednjih stručnih škola, u prvom i drugom razredu na popravni padne čak petina đaka.

Škole za sve đake koji popravljaju ocene u avgustu moraju da organizuju dodatnu nastavu, i to od sedam do 12 časova, kako bi ih pripremili da uspešno završe razred. Većina, kaže, uzima i privatne časove.

Poslednja analiza Instituta za pedagoška istraživanja, rađena u osnovim školama, pokazala je da čak 87,5 odsto anketiranih nastavnika smatra da broj učenika ponovaca nije realan, jer postoji puno loših đaka koji se tokom školovanja „provlače“ iz razreda u razred, prenose “Novosti”.

(MONDO)