Студенткиња Ива Атанасковић била је један од 13 чланова француског тима који је победио на такмичењу у Бостону

Ива Атанасковић (Фото Петница)

Ива Атанасковић (20), студент Биолошког факултета у Београду и сарадница Истраживачке станице „Петница”, једна је од победника на светском такмичењу у синтетичкој биологији „Ај Џем”, одржаном недавно у Бостону. Ива је на овом такмичењу учествовала у тринаесточланом тиму француског Универзитета Декарт.

– Пројекат смо радили током целог лета, а онда смо имали европско такмичење у октобру. Тамо смо освојили треће место, у међувремену смо усавршили наш пројекат, поправили презентацију и дотерали сајт и почетком новембра успели смо да освојимо прву награду на светском такмичењу – прича за „Политику” студенткиња друге године Биолошког факултета.

Рад на пројекту који се бавио изучавањем начина за лечење туберкулозе био је напоран и забаван, а Ива је доста времена провела у Паризу са тимом састављеним од академаца из разних делова света.

– Била сам најмлађа, остали похађају мастер студије, а радили смо током целог дана. Пројекат се састоји из четири целине, а мој задатак је био да пронађем на који начин лек против туберкулозе може да стигне до инфицираних ћелија у организму – каже Ива Атанасковић.

Она је већ годинама сарадница Истраживачке станице „Петница”, а захваљујући овој институцији стигла је и у француски тим академаца. Петница, наиме, већ две године сарађује са Универзитетом Декарт који у нашу истраживачку станицу шаље своје студенте. На њихов позив у Петници су одабрали Иву Атанасковић да се прикључи тиму и учествује у такмичењу, како би стечена знања пренела другим полазницима ове институције.

Ива планира да после основних студија оде на усавршавање у иностранство, можда баш на Универзитет Декарт у Паризу.

– Волела бих да наставим школовање у иностранству, али где год да будем, увек ћу бити сарадница Петнице – каже ова студенткиња. 

Д. Ивановић