U

Ученици осмог разреда полагали су јуче завршни испит из српског, односно матерњег језика, а судећи према коментарима ученика неколико београдских школа са којима смо разговарали, задаци из испитне комбинације број два, коју је извукао министар просвете Жарко Обрадовић, нису им задали муке.

У ОШ „Владислав Рибникар“ први ученици почели су да излазе са испита већ после сат времена, а слично је било и у ОШ „Свети Сава“ на Врачару и у ОШ „Светозар Марковић.

Задаци са акцентима, које сваке године ђаци сматрају најтежим, овога пута нису били на завршном испиту. Ученици из „Рибникара“ наводе и да није било ни задатака у којима се тражило препознавање одређеног књижевног дела, као и да је било само неколико питања из граматике.

– Задаци нису били тешки, али сте на некима могли лако да погрешите, јер су, рецимо, међу понуђеним одговорима била два слична, а само један је требало заокружити као тачан. Што се тиче непознатих задатака, тражило се разумевање текста – каже Миа Канае Маслова, ученица ОШ „Владислав Рибникар“.

Миа, иначе врло добра ученица, конкурисаће за упис у Трећу, Четрнаесту или Пету гимназију на друштвено-језички смер. Каже да се за малу матуру припремала од октобра прошле године тако што је похађала припремну наставу. И њен вршњак Никола Предраговић сматра да су задаци били лаки и очекује да ће му укупно 90 поена, колико мисли да ће имати, бити довољно да упише Четрнаесту или Пету гимназију.

Марија Сарић, професорка српског језика, која је јуче прегледала тестове након завршеног испита, оцењује да питања нису била тешка, а то, како додаје, потврђују и коментари ученика. Она истиче да је на завршном испиту у највећем броју задатака проверавана вештина читања и разумевања прочитаног. Према њеним речима, сваки ученик који је редовно долазио на наставу могао је без већих тешкоћа да реши тест.

– Било је неколико питања из правописа, а у доста задатака се од ученика тражило да заокруже тачан одговор. Очекивала сам да ће бити много више задатака из области писаног изражавања, као што је то било на пробном испиту – каже Сарићева.

Школе су се придржавале препоруке да се у једном или две веће просторије организује завршни испит за све ученике. Тако је, рецимо, у ОШ „Свети Сава“ укупно 66 ученика осмог разреда полагало тест из српског у једној сали, а о регуларности испита су бринули седам дежурних наставника, један супервизор којег је одредило Министарство просвете и два родитеља. У „Рибникару“ се полагао испит у две сале за физичко, у којима је такође било распоређено по неколико дежурних наставника, по један супервизор и представници родитеља.

Ученици ће данас од 10 до 12 сати решавати задатке из математике. Они треба да дођу у матичне основне школе пола сата пре почетка тестирања и да са собом понесу ђачку књижицу са фотографијом и печатом школе. На испиту је забрањена употреба мобилних телефона и дигитрона, а од прибора смеју да користе графитну и хемијску оловку, гумицу, шестар, лењир и троугао. Коначна решења из математике морају бити написана хемијском оловком, док у току израде теста ученици могу користити графитну оловку.

У Министарству просвете је речено Данасу да није било неправилности током завршног испита из српског.

Задаци

Како се зову ликови у комедији „Госпођа министарка“ Бранислава Нушића, када је настала ћирилица и ко су њени творци, нека су од питања из теста српског језика. Од ђака се тражило да прочитају одређени одељак и одреде битне и небитне податке, да у тексту пронађу одређену стилску фигуру, да погоде шта значи реч подозриво у одређеном одломку, као и да реше неколико задатака из правописа.

 

АУТОР: В. А.