КОМЕ ТРЕБА ЗАПОШЉАВАЊЕ НОВИХ ДВЕ ХИЉАДЕ РАДНИКА У ОБРАЗОВАЊУ?

Свима је већ познато да је на прошлонедељном састанку Комисије за ЦЕНУС (критеријуми финансирања школских установа), уз присуство представника министарстава просвете, науке, технолошког развоја и репрезентативних синдиката у образовању показана јасна намера Министарства просвете да се до почетка школске године распише конкурс за више од 2.000 нових извршилаца који нису директно везани за наставни процес (секретара, референата, психолога, педагога, домара, теткица и других). Наиме, реч је о преко две хиљаде нових радних места и више од две милијарде динара које не постоје и које нису планиране у Буџету Републике Србије.

Насупрот овоме је чињеница да број ученика у основним и средњим школама не расте, односно да се број ученика из године у годину смањује, захваљујући репрезентативним синдикатима технолошки вишкови су током прошле године тешком муком распоређени, поред тога, на територији Републике Србије, на одређено време ради више од 10.000 наставника (само у Београду око 3.500), најновије Упутство о смањењу броја одељења, које такође најављује Министарство, оставиће без дела норме још неколико хиљада наставника. Свима нама па и Вама као Министру је познато да сви плодови будућности су у семену су садашњости.
Ово најављивање новог запошљавања од стране Министарства је изругивање комплетној ситуацији!? Како смо незванично сазнали у планираном буџету за образовање недостају средства за исплату децембарских плата за постојеће извршиоце, а где је новац за нове?
Питамо Вас, господине Министре, ко је одговоран за оваку намеру, ко је донео такву одлуку, ко има интерес за запошљавањем, коме треба ово запошљавање нових извршилаца? Питамо Вас, господине Министре, где ћете пронаћи новац за исплату децембарских плата и где ћете пронаћи новац за нове раднике? Ко ће сносити терет плата, да ли ће терет плата платити држава или постојећи запослени? У каквој вези је ова намера Министарства просвете са најављеним повећањем плата у просвети, које је обећао председник Владе, а сада мандатар за састав нове Владе?
Поучени искуством из ранијих периода, немамо разлога да верујемо да ово ново „запошљавање“ није резултат потреба образовања, већ резултат притиска на образовни систем, како би се испунили мотиви и потребе владајућих странака, Министарства просвете, школских управа, инспекција и многих директора школа за запошљавањем „својих кадрова“ или недај Боже неких других недозвољених радњи.
Господине министре, назиремо ваш одговор. Ви ћете и овога пута, као и много пута раније, рећи да Министарство просвете ради најбоље што може, да ће се решења већ наћи или само наметнути, а да су синдикати реметилачки фактор успостављене хармоније у образовању Србије, јер виде што се сада не види и чују што се сада не чује.
Пошто ми, по Вашем мишљењу, ретко долазимо до исправних сазнања и исправних закључака, па ево и сада – не знамо разлоге овог новог запошљавања, те Вас молимо да јавности и нама одговорите како не бисмо били у заблуди и наносили штету нашем образовном систему. Циљ свих запослених је да буду господари, а не жртве промена, што ви по овоме настојите, јер када ветар дува, неки граде зидове, а неки ветрењаче, Ви процените шта је наша тежња.

Београд, 19.07.2016. год. ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ
Томислав Живановић, председник с.р.