Младић Стефан Влајковић, за кога се сумња да је фалсификовањем документације уписао докторске студије у Цириху и захваљујући томе добио домаћу стипендију, није више студент Физичког факултета у Београду, рекао је данас Танјугу продекан Иван Дојчиновић.

Факултет је одлучио да Влајковићу, који је из околине Врњачке Бање, трајно забрани упис на свим нивоима студија, рекао је продекан Физичког факултета и подсетио да је поднета и кривична пријава.

Влајковић је на основу фалсификованог документа крајем децембра прошле године добио стипендију Фонда за младе таленте.

Дачић: Потреница за Влајковићем због преваре

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић потврдио је данас да је полиција расписала потреницу за студентом Стефаном Влајковићем због преваре, али да осумњичени још није ухапшен.

„Расписана је, како сам обавештен од полиције, потерница за њим, али он још није лишен слободе и за сада, у том случају нема неких новости“, рекао је Дачић новинарима.

У Фонду је Танјугу речено да чекају да факултет потврди или демантује да ли је Влајковићу издао документ са којим је конкурисао за стипендију.

Чим добијемо одговор и ако се покаже да спорни документ није оригинал, Фонд ће покренути процедуру за раскид уговора и повраћај стипендије, рекао је Танјугу координатор радне групе Фонда за младе таленте Милош Радосављевић.

Стефан Влајковић је од Фонда добио стипендију од 578.000 динара за докторске студије.

Сумња се да је фалсификовао документ тако што је скенирао продеканов потпис и печат Физичког факултета и све то поставио на „документ“ на енглеском, са којим је успео да упише докторске студије на Технолошком институту у Цириху и да добије стипендију Фонда за младе таленте.

У „документу“ је навео да је положио 25 испита, а према евиденцији факултета положио је само седам.

Реч је о младићу о коме су медији недавно писали да је као научник и докторант на Технолошком институту у Цириху убедио НАСА да направи „српски сателит“.

На читав овај случај продекану Дојчиновићу скренули су пажњу студенти, који су заслужено добили награду Фонда.

РТВ