Стефановић: Млади будућност Србије

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је право деце и омладине да одрастају у најбољим условима, јер су они будућност Србије, а да је задатак парламента да доноси квалитетне законе како би ти услови и били реализовани.

„На нама је да у овом дому доносимо квалитетне законе и да размишљамо о томе како да вам живот буде што квалитетнији. То је наш посао“, поручио је Стефановић, отварајући седницу ученичког парламента, која се одржава у оквиру манифестације „Дечја недеља“.

Стефановић је од деце и омладине затражио да се, заузврат, међусобно поштују, да поштују различитости, једни друге, да се друже и да покушају да искористе све моменте среће.

„Једини начин да имате пријатеље је да ви будете пријатељ“, истакао је председник српског парламента, додајући да је инклузија деце, поготово оне са сметњама у развоју, веома важна.

Стефановић је деци поручио и да је веома важно да буду толерантна и да је то вештина коју морају да граде и инсистирају на томе.

У раду ученичког парламента, чији је домаћин Скупштина Србије, учествује више од 40 ученика средњих школа из целе Србије.

Седници су присуствовати и чланови скупштинског Одбора за права детета, чији је Стефановић председник, као и представници Савета Владе Србије за права детета, Министарства рада и социјалне политике, Министарства просвете, као и представници УНИЦЕФ-а и Уније средњошколаца.

Средњошколци на седници разматрају питања правних и моралних оквира који гарантују и обавезују на инклузивност у образовању, а даће препоруке и сугестије за стратегију ученичких парламената о улози ученика у стварању инклузивне школе.

Дечја недеља, отворена јуче, се ове године одржава као део шире националне кампање „Бољи смо заједно“.

РТВ