Синдикати просвете настављају штрајк, и у понедељак, 22. децембра потпуно ће обуставити рад у школама и одржати протесте у већим градовима, најављено је данас на заједничкој конференцији за новинаре.

Због незадовољства преговорима са владом, они најављују и могућност незакључивања оцена и неизвестан почетак другог полугодишта.

„Ако влада неће да уложи у образовање, изгубиће образовање“, рекао је председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић.

Синдикати су у законском штрајку шесту недељу и траже да им се не смањује зарада, а челници четири репрезентативне синдикалне организација су на заједничкој конференцији затражили од владе да убрза преговоре о њиховим захтевима ако, како су навели, жели добро просвети Србије.

У понедељак неће бити наставе у школама чланицама Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника, Синдиката радника у просвети Србије и Гранског синдиката „Независност“, у које је учлањено око 80 одсто запослених у просвети.

Чланство синдиката протестоваће у понедељак на трговима у већим градовима у Србији, а окупљање је предвиђено и на београдском Тргу Николе Пашића а одатле и шетња до седишта владе и Министарства просвете.

Челници синдиката, на поновљена питања новинара, међутим, нису могли прецизно да наведу да ли су изричити у најави да не закључују оцене, с обзиром да на пример у Војводини распуст почиње у среду и оцене су углавном већ закључене, а слично је и у остатку Србије где се ђаци распуштају 30. децембра.

На скупу је речено да ће ових дана „бити на вези“ са својим чланством по том питању и објашњено да професори закључују оцену али је она извесна и последњу реч даје тек одељењско веће.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, сматрајући да је скандалозно што на територији једне државе постоје два школска календара, различита за војвођанске ђаке и остатак Србије, истакла је да синдикат никога не жели да стави у неравноправан положај, тиме што ће негде оцене бити закљуцне а негде можда не.

Синдикати, како каже, штрајком поготову не желе да „жртвују децу“.

„Све што радимо је у инересу деце. Смисао штрајка није у томе што су професори размажени, хистерични, него да сутра наша деца у школама добију добро образовање“, рекла је Јанковић.

Она сматра да у просветном буџету има довољно новца и да се лако може пронаћи 22 милиона евра колико је годишње потребно да зараде просветара остану на истом нивоу.

За 2015. годину за просвету је предвиђен 121 милион евра, рекла је она и навела да огромну ставку чине издвајања за сминаре који су, како каже, постали баласт а не потреба.

Чак је и Министарство просвете то увидело и покушава да заустави експанзију бесмислених семинара, које често држе људи који никад нису ушли у учионицу, рекла је Јанковић.

Председник Гранског синдиката просвете „Независност“ Томислав Живановић истиче да је наставак штрајка упозорење влади да, како каже, убрза преговоре са синдикатима о њиховим захтевима.

„Стање у просвети је катастрофално“, рекао је Живановић, наводећи да је на пример плата спремачице на Аеродорму „Београд“ два и по пута већа од наставничке.

Потпредседник Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић подсетио је да је просечна плата у просвети 39.000, мања од републицког просека.

Извор: Танјуг