Zaposleni u „Dečjoj radosti“ jutros su protestovali ispred zgrade Skupštine opštine zahtevajući isplatu plata za novembar i decembar prošle godine

ĆUPRIJA – Vaspitači Predškolske ustanove „Dečja radost“ iz Ćuprije danas su stupili u štrajk, uz poštovanja minimuma procesa rada, zahtevajući od osnivača Skupštine opštine isplatu zaostalih plata, izjavila je predsednik Samostalnog sindikata i Štrajkačkog odbora ove ustanove Nataša Mandić.

„Minimum procesa rada znači da primamo decu, ali ne vršimo vaspitno-obrazovni proces“, objasnila je Mandić.

Zaposleni u „Dečjoj radosti“ jutros su od osam do devet sati, na minus 19 stepeni protestovali ispred zgrade Skupštine opštine Ćuprija zahtevajući da „opština ispuni obaveze“, a Mandićeva je napomenula da će protestovati i sutra u ovo vreme izpred opštine „i sve do ispunjenja njihovih zahteva“.

Zaposleni u „Dečjoj radosti“ traže od Skupštine opštine, „isplatu plata za novembar i decembar prošle godine“, objasnila je Mandić.

„U ovom mesecu primili smo drugi deo plate za oktobar“, dodala je ona i ocenila da ih lokalna samouprava „godinama zanemaruje i nema razumevanja za vaspitače, ljude koji rade sa decom“.

Ona je dodala da zaposleni zahtevaju i uspostavu dinamike isplata, „da tačno znamo kada primamo platu i za koji mesec“, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, „koji je kod predsednika opštine od septembra 2010. godine“ i da Skupština opštine verifikuje mandate članovima Upravnog odbora „Dečje radosti“ koji su izabrani prošle godine.

Vaspitači imaju primedbu na predsednika opštine Borivoja Kalabu, da su plate za decembar isplaćene zaposlenima u opštinskoj upravi, a njima nisu.

Predsednica Skupštine opštine Ksenija Milošević, izjavila je da je Kalaba obećao zaposlenima u „Dečjoj radosti“ isplatu zaostalih zarada „u delovima u februaru“.

„Vaspitači traže, da to obećanje predsednik i potpiše“, rekla je Milošević i istakla da u javnim ustanovama Ćuprije „plate kasne dva do tri meseca“.

Ona je dodala da će pismeno zatražiti objašnjenje od Kalabe zašto još nije potpisan kolektivni ugovor.

U ustanovama „Dečje radosti“ u Ćupriji je smešteno 720 dece od jedne do sedam godina, a o njima brine 102 zaposlena od kojih 62 radi na poslovima vaspitanja i obrazovanja.

Autor:

Agencija Tanjug