Student-tv

РТС

Студент Далибор Јовановић срачунао је да од гајења лубеница може пристојно да заради. Између испитних рокова обрађује земљу. Упослио је целу породицу, али и пријатеље и раднике.

Апсолвент економије, двадесетдвогодишњи Далибор Јовановић из Осипаонице код Смедерева, решио је да се не одрекне бостанџијске традиције.

Далибор каже да има посађено више од два хектара, а када буде топлије време засадиће још око три хектара земље.

Све испите дао је у јануару, па је сада сваки дан на ораници.

„Лакше је студирати него радити на њиви, али мора се радити, то је оно што је најбитније“, каже Јовановић.

Далибор каже да се за узгој ране лубенице определио зато што тада може највише да се заради. „Стиже крајем јуна, тада нема толико лубеница на тржишту, а цена је изнад 30 динара“, објашњава Далибор.

На једној садници треба да роди око 30 килограма лубенице. За сада њен пласман на страна тржишта није проблем. Већи проблем је проналажење радне снаге, јер Јовановићи не могу да нађу 40 радника, ни за дневницу до 1.500 динара.

Далиборов отац Драгиша Јовановић каже да њива никада не тражи газду, већ слугу. „Треба искористити њиву и произвести храну, што је најбитније у овом тренутку“, каже Драгиша.

Све је почело од идеје коју је предочио директору „МК групе“ Миодрагу Костићу, који је био гост на његовом факултету. Костић му је уступио два хектара земље, финансира производњу, а профит деле попола. Далибор очекује да ће зарада овог лета бити 10.000 евра.