БЕОГРАД- Студенти београдског Математичког факултета други дан блокирају наставу, јер не наилазе на разумевање управе да им одобри још један испитни рок, и најављују да ће тражити помоћ од Министарства просвете.

Како је рекла председница Студентског парламента (СП) Лада Маринковић, у обе факултетске зграде тренутно нема наставе.

Раније данас, делегација студената била је на разговору код проректорке за наставу Универзитета у Београду Наде Ковачевић, где им је, како је рекла Маринковић, указано да имају право на шести исптини рок.

Она је најавила да ће студенти сутра предати захтев Министарству просвете за правним тумачењем и прецизирањем броја рокова и истакла да је проблем у томе што је Статут факултета донет пре закона и предвиђа мањи број испитних рокова.

Седница наставно-научног већа факултета, на којој би могла бити донета одлука о захтевима студената, требало би да буде одржана у петак, рекла је председница СП.

Студенти траже и да им се омогући надокнада поена по основу предиспитних обавеза, кроз организовање додатних рокова за полагање колоквијума у испитним роковима, кроз додатне задатке на самом испиту.

Они захтевају да положен писмени део испита из јануара 1, јуна 1 или септембра 1, у случају неизласка на усмени део испита у том року, важи и у наредном испитном року (јануар 2, јун 2, односно септембар 2).

Између испитних рокова мора бити најмање десет дана паузе, оквирни распоред испита за све испитне рокове у школској години мора бити објављен на почетку школске године, захтеви су студената.

Академци траже да се за апсолвенте омогући полагање преосталих испита до краја студија сваког месеца, да се усклади обрађено градиво са часова предавања и часова вежби и да се за све предмете обезбеди одговарајућа литература на српском језику.

ИЗВОР: Танјуг