Strajk-studenata.jpg

Студенти ФПУ окончали штрајк глађу, постигнут договор са Министарством просвете. Детаљи договора ће бити разрађени сутра.

Група студената Факултета примењених уметности (ФПУ) окончала је вечерас штрајк глађу испред Министарства просвете, јер су са представницима тог министарства и управом факултета постигли договор о упису године.

Министарство просвете се обавезало да измири дуг факултету, а управа ФПУ је обећала да ће уписати све студенте и омогућити несметану наставу, рекао је Танјугу представник студента Никола Радека, по завршетку састанка у министарству.

Техничка питања и детаљи договора биће разрађени на сутрашњем састанку, рекао је Радека и навео да до 3. маја студенти морају бити уписани. „У супротном, штрајк ће највероватније бити настављен“, рекао је Радека, студент проректор Универзитета уметности.

Радека је објаснио да се током штрајка појавила информација да је у проблему и Факултет драмских уметности. „На том факултету проблем уписа студената решен је још у октобру 2011. године“, рекао је Радека.

Састанку су осим двојице студената присуствовали државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић, председник Савета ФПУ Слободан Кајтез и декан факултета Владимир Костић Дивац.

Декан је након састанка посетио штрајкаче и обећао да ће сви бити уписани, што је Танјугу потврдио и државни секратар Митровић. „Сва техничка питања, динамика плаћања, биће договорена између Министарства и факултета“, рекао је Митровић. Студенти су се разишли нешто после 19 сати.

Јуче ујутру, двадесетак студената почело је штрајк глађу јер осам месеци не успевају да упишу годину као буџетски студенти, иако имају услов за то.

Проблем је настао пре скоро две године када је у договору са министарством одлучено да студенти са 60 бодова упишу годину као буџетски, а они са 48 до 59 бодова да плате део школарине.

Током данашњих разговора, две студенткиње су колабирале – једна је наставила протест, а друга је колима Хитне помоћи пребачена у Ургентни центар.

РТС