peticija-studenata.jpg

Петицију за измену Закона о високом образовању потписало 50.500 студената. Академци траже упис године са 48 бодова, апсолвентски стаж, формирање фонда за развој високог образовања и доношење нове класификација занимања, усклађене са „болоњским“ звањима.

Око 50.500 студената државних и приватних факултета у Србији потписало је петицију за измену Закона о високом образовању. Потписници петиције сматрају да је терет реформе високог образовања на њима.

Петицију су, претходних дана, организовали Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и студентска удружења, а сви извештаји тек треба да стигну, изјавио председник СКОНУС-а Миша Живић.

Чекају се резултати одзива са Правног факултета и са још пар високошколских установа, а наредних дана стићиће комплетни резултати студентске акције која је названа „Десетка за Србију“, рекао је Живић.

Из СКОНУС-а наводе да ће, до краја недеље, разговарати са представницима Министарства просвете и науке, и да би измене и допуне Закона морале бити усвојене до јуна, до почетка нове школске године.

„Не тражимо да учимо мање, него да свако ради свој посао, а не да терет реформе само буде на студентима“, рекао је Живић.

Студенти сваке године организују протесте јер тврде да реформе у високом образовању започете 2005. године доношењем Закона, нису доведене до краја. Основни захтев је да сви студенти који су стекли 48 бодова, могу уписати у наредну годину студија као буџетски, односно да услов не буде са 60 бодова.

Академци траже и враћање апсолвентског стажа, формирање фонда за развој високог образовања, доношење новог шифрарника занимања, пошто 60.000 младих није препознато на тржишту рада због неусклађености старих класификација занимања са „болоњским“ звањима.

„Тражимо да се уведе социјална димензија у систем финансирања, како не би били ‘блокирани’ одлични студенти због лошег финансијског стања, затим смањење оптерећења студената и реформу наставних програма“, рекао је Живић.

РТС