Za oko 18.000 studenata u Srbiji dnevno se pripremi do 50.000 obroka, a ankete kažu da je najveći broj akademaca zadovoljan uslovima u domovima.

Foto ilustracija: Guliver/Getty Images

Kako je Tanjugu rekao pomoćnik ministra prosvete Zoran Trninić, poslednjih godina puno je urađeno na adaptaciji domova, kvalitetu i kategorizaciji objekata koji propisuju šta određeni dom mora tačno da pruži studentu.

Prema anketi koju je ranije sproveo Savez studenata Beograda, više od dve trećine anketiranih studenata navelo je da je ishrana na odličnom nivou, a najbolji restoran u Beogradu je u domu „Rifat Burdžević“.

Kako to izgleda studentima mogli ste detaljno da vidite i u MONDO TV prilogu prošlog oktobra.

U studentskim i učeničkim menzama u ponudi je više od 350 vrsta jela, a za svaku vrstu hrane moraju biti iskazane nutritivne vrednosti, kalorije, količina energetskih sastojaka.

U obrocima je više zastupljeno meso i riba, salata se može jesti neograničeno, podsetio je Trninić i naveo da su na meniju supe, variva, jela sa mesom, ribom, pekarski priozvodi, kolači, voće, povrće…

Studenti su zadovoljni i veličinom porcije, s tim što su mladići u nekoliko slučajeva tokom anketiranja naveli da bi one mogle biti za nijansu veće.

Studentski domovi „Košutnjak“, „Rifat Burdžević“, „Kralj Aleksandar I“, u kojem su uglavnom strani studenti, najbolji su domovi, bezbedni su i imaju odlične uslove za učenje, rezultat je ankete na uzorku od oko 1.200 akademaca.

Blok IV u „Studentskom gradu“, „Košutnjak“, „Rifat Burdžević“ dobili su novu stolariju, a u domu „Patris Lumumba“ u toku je rekonstrukcija i nadogradnja u Bloku II.

Dom „Mika Mitrović“, namenjen studentima sa posebnim potrebama, uskoro će u potpunosti biti osposobljen za njihov komforniji život.

Studentima je dostupan internet, čitaonice, sportski tereni i drugi sadržaji, a uskoro će biti omogućeno da recimo student koji studira u Beogradu može da se se hrani u menzi u Nišu, kada tamo boravi.

Prema novim normativima, omogućeno je i da pravna i fizička lica otvaraju objekte za smeštaj studenata, s obzirom da nedostaje oko 20.000 mesta u studentskim domovima.

 

(Tanjug)