studenti, blokada РТВ

Студенти су синоћ почели блокаду Филозофског факултета у Београду, придруживши се колегама са Филолошког факултета који су почетком ове недеље заузели зграду свог факултета.

Један од студената Филозофског факултета је агенцији Бета рекао да је окупљање требало да почне у 19 сати, али да је декан наредила да се слушаонице закључају раније, како би се предупредила блокада.

Студенти ће, како је рекао,  одржати пленум да би се договорили шта да ураде.

Он је додао да је на факултету 50-так студената, али очекује долазак већег броја.

Око 100 студената је у згради Филолошког факултета.

Подсећамо, студенти су о захтевима да се о трошку државе школују сви који имају више од 48 бодова, као и да се умање школарине, данас разговарали са помоћником министра просвете и науке Слободаном Јауковићем. Саобраћај је на Тргу Славија и у Немањиној улици после скоро три сата нормализован.

Један од представника студената Милош Кувекаловић, после разговора са помоћником министра, најавио је да ће нови састанак бити настављен сутра у 13.00 и да би на њему требало да учествује и министар Жарко Обрадовић. Према његовим речима, помоћник министра просвете рекао је да он лично подржава студентске захтеве и да су реални и оствариви у току преговра.

„Видећемо како ће проћи сутрашњи преговори, а ако не постигнемо договор наредне недеље очекујем још више студента на протестима“, рекао је Кувекаловић.

На сутрашњем састанку биће и представници студената новосадског, крагујевачког и нишког универзитета.

На платоу испред Филозофског факултета у подне су се окупили студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Филозофског и Географског факултета, а касније су се на Славији састали са колегама са факултета политичких наука, организационих наука, као и Факултета за безбедност.

Они су заједно дошли испред зграде Министарства просвете у Немањиној улици, где се окупило око 1.000 студената.

Протест и у Нишу

Нишки студенти који су данас такође протестовали, аплаузом су подржали колеге из Косовске Митровице који, како су рекли, „на барикадама бране своје домове и свој опстанак“.

Нишки студенти изнели су захтеве који су обједињени са захтевима студената других универзитетских центара и тичу се регулисања апсолвентских рокова, права апсолвената на смештај и исхрану, смањење школарина.

Посебно су истакли проблем, како су навели, неусаглашености Закона о основама васпитања и образовања који предвиђа да студенти који се школују за наставничка занимања морају да заврше мастер студије, што је према њима неодрживо.

„То је у супротности са Законом о високом образовању“, истакли су представници Филозофског факултета у Нишу где је највише таквих студената.

 

studenti, protest

studenti, protest

Председник Студентског парламента Универзитета у Нишу Милош Нешић рекао је да су за своје захтеве нишки студенти наишли на разумевање Ректората.

Студенти су носили транспаренте на којима је писало: „Диплома једнако новац“, „Просимо за школарину“, „Док ми студирамо, они профитирају“, „Шта ми плаћамо – маглу“, „Продајем бубрег за школарину“.

Студенти су захтевали да се цена диплома смањи и напоменули да је њихова цена на нишким факултетима виша у односу на београдске.

Без протеста у Новом Саду

Студенти Универзитета у Новом Саду нису данас ишли у протестну шетњу попут колега из Београда, већ су наставили са прикупљањем потписа за петицију Министарству образовања и науке ради побољшања студентског положаја, изјавио је Танјугу студент проректор Горан Радић.

„Сматрамо да је у овом тренутку боље да потписима изразимо свој став и затражимо да нас сутра приме у ресорном министарству. Тек уколико до тога не дође, спремни смо на блокаду факултета. Потписи се прикупљају на свим факултетима и очекујем да ће их до краја дана бити 30.000“, казао је он.

Радић је рекао да су захтеви новосадских студената идентични онима у другим академским срединама и да они желе да се преко Студентског парламента и других тела наставе разговори о проблемима насталим око начина уписа и висине школарина.

Док траје упис у наредне године студија, на економском факултету исти проблем као и лане. Поједини студенти који су положили све испите са прве, друге или треће године мораће да плате око 97 хиљада динара јер на буџету нема места за све. Упис траје још неколико дана, а деканат економског факултета нема бољег решења за студенте.

ртв