Студирање на даљину

Веома популаран начин доласка до диплома у свету постало је студирање на даљину. И у Србији се све већи број студената на то одлучује. Процењује се да у свету има више од девет милиона таквих студената.

Уколико желите да завршите неки од престижних универзитета у свету, не морате тамо и физички да будете. Студирање на даљину омогућује вам да уз много ниже трошкове завршите неки од великог броја иностраних факултета.

Један од таквих студената била је и Мила Турајлић, која је дипломирала економију на Лондонском универзитету, а све време живела у Београду. Иако звучи комликовано, у ствари је, како каже, лепо и занимљиво.

Како објашњава Турајлићева, факултети вам шаљу литературу, која је веома питко написана и која вас добро уводи у материју.

„У суштини, све остало је питање самодисциплине. Срећом то је толико лепо и паметно конципирано да је то била прилика да прочитам све што ме је икада занимало на ту тему“, каже Турајлићева.

Поред озбиљности и дисциплине, морате и да добро говорите енглески. Број испитних рокова зависи од факултета и програма.

У цене студија које се на европским Универзитетима крећу од хиљаду и по до шест хиљада евра укључене су књиге и пријаве испита.

Јелена Бугарски из „Бритиш Каунсила“ у Београду истиче да је веома битно што добијена диплома после оваквог вида студирања не разликује од дипломе која се добија на уобичајен начин.

Иако су удаљени, студенти су у сталној вези са професорима менторима који су им увек на располагању, каже професорка са Института економских наука Мирјана Радовић.

Професорка Радовић, која на три факултета у Америци предаје управо на овом типу студија, каже да се од студената тражи да сваке недеље пишу радове.

„Тако, пре свега, подстичемо њихову креативност и активан однос према учењу. Сутра кад се запосле моћи ће да оно што су научили примене у пракси. Пре свега се инсистира на вештинама“, каже Радовићева.

Домаћи факултети касне

На појединим факултетима у Србији могући су само неки облици студирања на даљину. Ипак, од онаквог какав постоји на светским универзитетима, и даље смо далеко, кажу стручњаци.

Домаћа јавност није довољно информисана, па послодавци понекад имају предрасуде.

Драган Ђукић из Националне службе за запошљавање каже да послодавци траже проверу самог програма, односно питају да ли су студенти полагали испите на традиционалан начин.

„Уколико јесу, онда прихватају те дипломе, уколико нису онда зазиру од њих“, наводи Ђукић.

Поједини стручњаци тврде да ће студирање на даљину у будућности потпуно заменити традиционалан вид образовања, јер је јефтиније и доступније.

Аустралијски факулети зараде 100 милијарди долара годишње само од студија на даљину.

РТС