Ove godine će u svakoj školi biti određen nastavnik odgovoran za pregledanje i bodovanje testova

Ubuduće i centralizovano ocenjivanje testova

Prosečan uspeh učenika na maloj maturi – značajno veći od republičkog proseka u nekim nerazvijenim opštinama i značajno manji od republičkog proseka u većini razvijenih opština – stavio je pod znak pitanja kvalitet ocenjivanja testova na završnom ispitu koji se prošle godine vratio u osnovne škole. Nije u startu isključena mogućnost da u malim ruralnim mestima i školama đaci marljivije uče ili da su u urbanijim sredinama manje zainteresovani za postizanje uspeha u obrazovanju. Izveštaj o realizaciji i rezultatima završnog ispita ukazao je na moguće propuste u primenjivanju propisanih procedura za sprovođenje poslednje provere znanja za kraj osnovne škole.

– Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obavio je kontrolu kvaliteta ocenjivanja na ovom ispitu. Ispostavilo se da je prosečan uspeh osmaka u nekim nerazvijenim opštinama pčinjskog i raškog okruga značajno veći od republičkog proseka. Zatim, da su rezultati osmaka u većini razvijenih područja, osim u nišavskom, jablaničkom, beogradskom i južnobačkom okrugu, niži od proseka u republici. Upadljive razlike, tražile su valjano objašnjenje – objašnjava Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

U 41 školi u područjima „pod lupom” proveravano je da li su se školske komisije pridržavale uputstva za bodovanje i ocenjivanje zadataka i testova. Greške u ocenjivanju utvrđene su u 35,9 odsto testova iz srpskog jezika, i u 29,3 odsto testova iz matematike.

– Na nivou školskih uprava, na izabranom uzorku škola, kada je matematika u pitanju, ocenjivači su najviše grešili u Školskoj upravi Kraljevo (odeljenje Novi Pazar), gde je otkriveno 54 odsto testova u kojima postoji greška u ocenjivanju. Na drugom mestu je Školska uprava Leskovca sa 14,5 odsto nepravilno ocenjenih testova – navodi Popov i insistira na ličnoj odgovornosti članova komisije za ocenjivanje.

Stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obavili su razgovor sa ovim nastavnicima, direktorima škola i ocenjivačima da bi, kako kaže pomoćnik ministra, utvrdili razloge neprofesionalnog i neodgovornog odnosa prema učenicima i ocenjivanju njihovog uspeha. „Štimovanje” rezultata opravdavali su željom da pomognu učenicima da postignu više bodova.

I šta će Ministarstvo prosvete i nauke da preduzme?

– Sa ovim i drugim problemima vezanim za otpor reformama u sistemu obrazovanja odnosićemo se krajnje odgovorno, profesionalno i stručno. Za predstojeće polaganje male mature biće izmenjen i dopunjen Priručnik za sprovođenje završnog ispita rešenjima koja će sprečiti moguće nepravilnosti – odgovara pomoćnik ministra.

Uvodi se obuka za sve nastavnike koji pregledaju testove iz oba predmeta. Na osnovu razuđenosti, odnosno prostornog rasporeda škole primenjivaće se centralizovano pregledanje testova gde je to moguće. Supervizori su u obavezi da u izveštajima navedu eventualne nepravilnosti, nadgledaće rad učenika i nastavnika u ispitnoj sali. Od ove godine će u svakoj školi biti određen nastavnik odgovoran za pregledanje i bodovanje testova. Naknadna provera kvaliteta pregledanja testova biće obavezna, škole će morati da čuvaju testove koji se budu koristili na ispitu bez obzira na to da li su popunjeni ili prazni, dok ih u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ne zatraže na uvid.

M. Simić-Miladinović