Prijemni ispiti na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu su završeni, od sutra kreće upis, a konačna lista slobodnih mesta za septembar biće objavljena 18. jula. Za sada je sigurno da će u drugom roku mesta biti na Mašinskom i Tehnološkom, jer je na ovim fakultetima bilo i manje prijavljenih kandidata, a u Rektoratu čak najavljuju i treći upisni rok, za one nerasporedjene i nakon septembra. Školarine za brucoše koji su samofinansirajućI, uglavnom su na prošlogodišnjem nivou, i kreću se izmedju 45.000 i 100.000 dinara na godišnjem nivou.

Tomislav Pavlović, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu

Tomislav Pavlović, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Tomislav Pavlović, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu

Prva upisna groznica za brucoše je prošla, ko je položio prijemni položio je, a narednu šansu, na fakultetima gde će ostati slobodnih mesta, potražiće u septembru, a moguće čak i u oktobru, kažu u Rektoratu Univerziteta u Nišu.

“Na Mašinskom i Tehnološkom je bilo i manje prijavljenih, pa će sigutno ostati mesta za septembarski rok, ostali fakulteti objaviće zvanično broj slobodnih mesta do 18. jula, a to će od 18. jula moćid a se vidi in a sajtu Univerziteta u Nišu. Biće sigurno i trećeg upisnog roka, krajem septembra ili početkom oktobra, tako da će svi imati šansu da se upišu, i mislim da će sva mesta na kraju biti popunjena”, kaže Tomislav Pavlović, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

A oni brucoši koji se od 11. jula upisuju kao samofinansirajućI, pored dokumenata, moraće da daju bar prvu ratu školarine. Tri fakulteta podigla su cene za 4 do 5 hiljada dinara, ostali su, po preporuci Ministrastva, ostali na prošlogodišnjem nivou, u proseku oko 80.000 dinara.

“Cene školarina su od 45. 000 dinara do 100.000 dinara, koliko je na Fakultetu umetnosti. Uglavnom je na većini fakulteta, školarina izmedju 70.000 i 80.000 dinara”, kaže prorektor Pavlović.

Septembarski upisni rok počinje 3. septembra, a indekse će, tradicionalno, oko 5.000 brucoša dobiti 1. oktobra.

RTV5