TANJUG

Ministarstvo prosvete i sindikati ostali su i nakon današnje sednice skupštinskog Odbora za prosvetu na ranijim pozicijama – deo prosvetnih radnika nastavlja štrajk, dok ministar Žarko Obradović ponovo poziva na normalizaciju nastave.
Predstavnici tri sindikata naveli su na sednici, koja inače nije imala kvorum, da nastavljaju štrajk i da će do sutra vladi i resornim ministarstvima dostaviti novi predlog protokola o povećanju zarada.

Štrajk su nastavila tri od četiri reprezentativna sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije, čiji su predstavnici na sednici naveli da je i danas u protestu oko 1.200 škola.

Kako su objasnili sindikalni čelnici, prosvetni radnici su još ranije, za vreme dok su trajali pregovori sa vladom, poslali svoj predlog protokola, sa revidiranim, smanjenim zahtevima, ali da neće biti problema da se taj tekst ponovo pošalje nadležnima, što će, prema njihovim recima, biti učinjeno do sutra.

U zahtevima sindikata traži se korekcija koeficijenata za po pet odsto u dva navrata, od aprilske i oktobarske plate, kao i veće izdvajanje za obrazovanje iz BND-a, izmena zakona o obrazovanju, donošenje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama…

Prema rečima predsednika sindikata „Nezavisnost“ Tomislava Živanovića, krajnje je vreme da se otvore sva sporna pitanja u obrazovanju i da počnu da se rešavaju.

Potpredsednik Unije Miodrag Protić, navodeći da Unija nastavlja štrajk, ukazao je da je čudno što se u Protokolu potpisanom od dela sindikata krajem prošle sedmice, pominju druge delatnosti osim prosvete, kao i penzioneri.

„Mi ne možmo da potpišemo u ime drugih delatnosti“, rekao je Protić na sednici i naveo da je u Čačku najveći broj škola koje su i dalje u potpunoj obustavi rada.

Ministar Obradović ponovo je apelovao da se nastava u školama normalizuje i istakao da je Vlada Srbije apsolutno opredeljena da razgovara sa sidnikatima, ali da „treba da znamo o čemu“.