mobing2.jpg

Ambulanti za mobing pri Zavodu za medicinu rada u Beogradu javlja se sve više zaposlenih, a među njima raste broj muškaraca koji se žale na posledice zlostavljanja na radnom mestu, izjavila je psihijatar u toj ambulanti Marijana Trkulja.

Trkulja je bila jedna od učesnica okruglog stola „Stvaranje mogućnosti“ za efikasniju primenu zakona protiv mobinga, održanog u beogradskom Medija centru.

Učesnici skupa ukazali su na teške posledice mobinga po fizičko i mentalno zdravlje, od čira na želucu, do depresije i samoubistva.

Psihijatar Marijana Trkulja je ukazala je da je u zemlji poput Srbije, gde stopa nezaposlenost premašuje 26 odsto i gde svakoga dana više od 500 radnika dobije otkaz, velika hrabrost podići glas protiv zlostavljanja na radnom mestu.

„I pasivno ponašanje je vrsta zlostavljanja. Ako vidimo da neko zlostavlja našeg kolegu i ništa ne učinimo i to je mobing“, poručila je Trkulja, dodajući da je strah od gubitka posla dominantan kod svih žrtava mobinga.

Ona je kazala i da su vrata Ambulante za mobing otvorena svima koji se suočavaju sa zlostavljanjem na poslu, bilo da imaju uput ili dolaze bez njega.

Autor / izvor: Beta