OBELEŽEN VELIKI ŠKOLSKI PRAZNIK

Na osnovama svega onoga što je u životu učinio nastale su sjajne stvari u našoj kulturi i prosveti, rekao je ministar Žarko Obradović

BEOGRAD – Srećna slava!

U spomen na utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa u svim školama u Srbiji različitim priredbama i proslavama juče je obeležena velika školska slava Sveti Sava. Iako se na ovaj dan ne održava redovna nastava, svi đaci došli su u svoje škole da proslave velikog sveca.

– Sveti Sava je bio svestrana ličnost i zbog svih vrlina koje je posedovao zaslužio je da mi slavimo njegovo ime i delo i dan-danas. Na osnovama svega onoga što je u životu učinio nastale su sjajne stvari u našoj kulturi i prosveti – rekao je Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke u Vladi RS, na proslavi koja je organizovana u Osnovnoj školi „Radojka Lakić“.

Pored toga, predsednica Skupštine RS Slavica Đukić Dejanović čestitala je školsku slavu Ministarstvu prosvete i nauke, svim profesorima, nastavnicima, studentima i đacima.

– Samo obrazovana Srbija može imati mesto u modernoj Evropi. Naš cilj je da nam škola bude vodilja ka tom putu i da mladi svoje znanje stave u funkciju razvoja zemlje. Današnji dan je prilika da to još jednom kažemo i da se s novom energijom posvetimo ostvarenju tog cilja – rekla je predsednica Skupštine.

Tamara Marić

Slavili i Srbi na Kosovu

Povodom praznika Svetog Save oko stotinu Srba posetilo je hram posvećen ovom svetitelju u južnom delu Kosovske Mitrovice. Vernici su do obnovljenog hrama, koji je spaljen u martovskom pogromu 2004, stigli u pratnji Kosovske policijske službe, a prilikom posete nije bilo incidenata.

– I danas dođosmo da u čast hramovne slave Sv. Save presečemo slavski kolač i pomolimo se Bogu i Svetom Savi da Boga uzmoli da spase srpski narod – rekao je protojerej Radeta Dončić.

Bolnice obeležile praznik

Specijalna bolnica za prevenciju i lečenje cerebrovaskularnih oboljenja, koja nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, obeležila je krsnu slavu Svetog Savu. Svetu liturgiju služili su vladika Andrej Ćileridžić i protojerej Petar Lukić. Proslavi su prisustvovali prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina.

Savindan je proslavljen i u KBC „Dr Dragiša Mišović Dedinje“. Petar Lukovac, protojerej stavrofor, održao je liturgiju u paraklisu Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana rimskih.

Neki od dobitnika Svetosavske nagrade

– Predškolska ustanova „Savski venac“ – Beograd (Visok nivo kvaliteta ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada)

– OŠ „Milivoje Borović“, Mačkat (najstarija škola u zlatiborskom okrugu. Učestvuje u projektu koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Finske „Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu“)

– Jordan Ilić, direktor OŠ „Gavrilo Princip“ u Zemunu (Realizovao akcije koje su snažno podstakle i razvile osećaj humanosti)

– Pavle Dimić, učenik 8. razreda OŠ „Dragan Kovačević“ iz Beograda (kao bebi ustanovljena mu je visoka dioptrija minus 12 s tendencijom rasta. Danas mu je dioptrija minus 15. Osvojio prvo mesto na međunarodnom šahovskom takmičenju u Moskvi i treće mesto na Omladinskom turniru, Poljska)

КURIR