DANASSLIKA_MITINGA

NA LICU MESTA – Oko 10.000 članova devet sindikata u javnom sektoru održalo protest u Beogradu

Beograd – Mi smo elita ovog društva, a ne građani drugog reda, kako nas predstavnici vlasti tretiraju. Zahtevamo da se Vlada probudi i aktivno uključi u rešavanje naših problema – poručili su predstavnici sindikata u javnom sektoru sa jučerašnjeg protesta pod nazivom „Ustani Srbijo“, na kojem je prisustvovalo oko 10.000 građana.

Članovi devet sindikalnih organizacija iz obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i policije, nakon obraćanja javnosti sa Trga Nikole Pašića, krenuli su u protestnu šetnju centralnim gradski ulicama, a potom su na pisarnici Predsedništva Srbije predali otvoreno pismo predsedniku Borisu Tadiću.

„Srbija se probudila, a predlažemo i vama da to hitno učinite“, poručili su sindikalci predsedniku, ukazujući da je školska godina ugrožena zbog štrajka prosvetara koji traje više od 70 dana.

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije Leonaro Erdelji poručio je da se nekim zaposlenima koji učestvuju u protestu prosvetnih radnika daju otkazi, „što podseća na represiju nalik onoj iz 90-ih godina“.

– Ovde je danas ceo javni sektor Srbije – sindikati prosvete, zdravstva, pravosuđa, policije, uprave. Konačno nastupamo ujedinjeni i želimo socijalni dijalog sa Vladom, koja je gluva na zahteve i probleme radnika – rekao je za Danas predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je policija uz narod i da podržava sindikalne kolege „koje muče iste brige“.

– Mi smo ovde da pružimo sindikalnu i radničku podršku kolegama iz prosvete i da ukažemo Vladi da prilikom rebalansa budžeta za ovu godinu ispoštuje potpisane obaveze, odnosno poseban kolektivni ugovor koji je potpisala sa policijom, a koji danas stupa na snagu – rekao je Mijailović za naš list.

Uz zvuke „Marša na Drinu“, protestna kolona se od zgrade Predsedništva uputila ka Vladi Srbije, gde su predali zajednički protokol u kojem od premijera Mirka Cvetkovića traže nastavak pregovora u cilju poboljšanja materijalnog položaja u javnim službama i državnim organima.

Sindikalci su istakli da je svim ministrima zajednička „mantra“ da para nema, ali su naglasili da to nije tačno i da novac treba uzeti od tajkuna i lopova i iz polja sive ekonomije prebaciti ga u regularne tokove.

Studentska podrška

Štrajk prosvetnih radnika podržali su i studenti, napominjući da su putem interneta pokrenuli inicijativu i pozvali sve nezadovoljne da se 4. aprila, na Dan studenata, okupe na Trgu republike u Beogradu i izraze protest protiv nezaposlenosti.