Такмичење младих програмера

Студенти техничких факултета такмичили су се ко ће направити најбољу апликацију за решавање реалног проблема у окружењу. Студенти који су били на пракси у Фејсбуку и Мајкрософту, саветовали су својим колегама како да се што боље пласирају на ИТ тржишту.

Млади програмери из Београда и Зрењанина овог викенда покушавали су да направе најбољу апликацију у оквиру конференције „Старт“, коју је организовало Удружење студената информатике Фонис.

Осам екипа из Београда и Зрењанина, студенти техничких факултета, имали су задатак да реше неки проблем из окружења. Апликација коју су правили треба да привуче што већи број корисника који би решили одређено питање.

Трочлани тимова програмера били су смештени 24 часа у осам сала Факултета организационих наука.

“То је и више него довољно да се направи добра апликација. Сви се бавимо програмерством већ дуго у Мајкрософтовим технологијама. Ми имамо већ једну избачену апликацију за Виндоуз 8, на Виндоуз 8 продавници и радимо доста ствари које се тичу помоћи деци“, каже Немања Станчић из тима “Месечари“.

Ово је први догађај оваквог типа пошто се Виндоуз 8 појавио пре месец и по дана.

Такмичарима су помагали студенти који су били на пракси у Фејсбуку у Калифорнији и Мајкрософту, који су саветовали своје колеге како да се што боље пласирају на Ај-ти тржишту.

“За доброг инжењера потребно је пуно труда, програмирање и математика. Иако математику људи упорно избегавају, она највише значи“, тврди Ненад Божидаревић, студент четврте године Рачунарског факултета.

Упоредо са такмичењем одржана су и неколико предавања из области нових технологија.

“Ту су била и нека блиц предавања где су студенти представљали своје занимљиве идеје. Покушали смо да понудимо људима нешто ново, неке нове технологије и неке Старт апе који се данас развијају“, каже координаторка пројекта Лана Петковић.

Циљ такмичења је да се повећа знање у пољу информационих технологија.

Учесницима су на располагању били широк спектар технологија, интернет, вреће за спавање и освежење. За најбоље обезбеђене су и награде.

РТС