Novi Sad — Novosadska policija uhapsila i privela istražnom sudiji dvojicu maloletnih Temerinaca zbog sumnje da su naneli tešku telesnu povredu vršnjaku iz Gospođinaca.

Žarko Obradović (Foto: Tanjug, arhiva)

Žarko Obradović (Foto: Tanjug, arhiva)

Kako se navodi, oni se sumnjiče da su juče, oko 15.30 u Temerinu, tukli rukama i nogama B. O. (16) i naneli mu teške telesne povrede nosa i šake

Istražni sudija je nakon saslušanja obojici maloletnika odredio pritvor.

Ministar prosvete Žarko Obradović ne želi da daje bilo kakav komentar povodom najnovijeg fizičkog obračuna srednjoškolaca u Temerinu.

Kako kaže, o tome će se izjasniti kada dobije izveštaj Prosvetne inspekcije.

„U Vojvodini je stanje bezbednosti u školama na veoma dobrom nivou. Zbog toga želim da saznam kakav je bio motiv za incident, pa ću tek onda dati komentar“, rekao je Obradović.

Nepoznate osobe su u ponedeljak u Temerinu pretukle šesnaestogodišnjeg srednjoškolca Bojana O. u parku kod Ekonomske škole. Dečaku je u incidentu slomljen nos i prst na ruci.

Nakon tog incidenta, policija je pojačala kontrolu na području opštine Temerin da bi predupredila eventualne nove incidente.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je u Temerinu da se mora utvrditi odgovornost za nedavne incidente u tom mestu i dodao da počinioci tih krivičnih dela moraju biti kažneni.

Pajtić je naglasio da bi trebalo delovati preventivno kako bi bili sačuvani dobri međunacionalni odnosi Srba i Mađara u tom mestu, kao i drugih naroda koji decenijama i vekovima zajedno žive u Vojvodini.

Ova situacija zahteva punu reakciju države, škole, centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, sudova i drugih organa i institucija, rekao je Pajtić novinarima posle razgovora u temerinskoj opštini i dodao da posebnu odgovornost imaju roditelji onih maloletnika koji su počinili krivična dela.

Pajtić je istakao da svako nasilje treba osuditi, posebno ukoliko ima etnički karakter i naglasio da incidenti, koji su se proteklih 16 dana dešavali u Temerinu, „jesu izuzetak, a ne pravilo u odnosu na veoma dobar i kvalitetan život različitih naroda“ na ovim prostorima.

Sličan incident u Temerinu dogodio se i 11. septembra, kada je pet srpskih mladića pretučeno prilikom povratka sa zabave. Metalnim štanglama i lancima njih su napali mladići mađarske nacionalnosti za koje se sumnja da su članovi ekstremističke organizacije „Omladina 64 županije“.

B-92