mala matura proba

У школама у Србији од данас треба да почне иницијално тестирање за ђаке осмог разреда које у јуну чека завршни испит, мала матура, рекао је Танјугу помоћник министра просвете Зоран Костић.

На провери ће бити један од неискоришћених прошлогодишњих тестова, с тим што градиво које осмаци још нису прошли неће бити бодовано.

Ђаци ће имати питања из српског језика и математике, а тест неће бити оцењиван него ће резултати бити коришћени за интерну анализу.

На тај начин биће проверено знање осмака, како би на време почели да се припемају за завршни испит. Такође, резултати ће указати наставницима на чему више да раде са ученицима током редовне и припремне наставе, рекао је Костић.

Тестирање не мора да буде организовано истовремено,односно школе имају рок да до краја првог полугодишта заврше иницијално тестирање.

Тестови су још у јуну допремљени у школе, пред полагање мале матуре за тадашње осмаке, и чувају се на сигурном месту.

Осим овог, осмаци ће и у мају наредне године имати пробни испит, симулацију завршног испита.

На недавној седници Националног просветног савета представљени су резултати завршног испита прошлогодишњих осмака.

Анализу је урадио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и резултати говоре да су школе биле озбиљније, наставници су имали мање пропуста, а ђаци нису били лошији од претходне генерације, иако су задаци били тежи.

Тестови из српског скоро 76.000 осмака показали су да им најбоље иду читање и разумевање текста, а најслабије граматика.

У математици на завршном испиту осмацима су били тешки природни бројеви и геометрија, а само три одсто ученика успело је да реши три од четири напредна задатка, показала је анализа.

Како је речено на седници, школе имају приступ само својим подацима. Могу да виде достигнућа својих ученика, која генерација је боља, које области су проблематичне…

РТВ