RTS

biblioteka_368x246

Представници синдиката просвете тврде да се штрајк наставља, јер са Владом није постигнут договор. Министар просвете Жарко Обрадовић каже да је Влада потврдила гаранције за повећање плата, али да ће коначан износ повећања бити познат после разговора са ММФ-ом.

„На састанку представника Владе и синдиката просвете о предлогу новог протокола о зарадама није постигнут договор, па се у школама наставља штрајк“, каже председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи.

Изјаве Жарка Обрадовића, Богдана Поповића и Леонарда Ердељија

Ердељи је новинарима, после завршетка састанка, рекао да синдикати нису одустали од захтева, као и да је Влада понудила једнократну помоћ, што су синдикати одбили.

„Траже од нас да замрзнемо штрајк до априла, док се не виде ефекти прилива новца у бужет“, рекао је Ердељи и истакао да категорија „замрзавања“ штрајка не постоји.

„У суштини, преговори Владе и Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије, нису уродили плодом, синдикатима није понуђено ништа ново, па нису имали шта ни да прихвате“, рекао је Ердељи.

Председник синдиката просветних радника „Независност“ Томислав Живановић рекао је агенцији Бета да ће штрајк бити настављен као и да ће разговори са надлежнима бити настављени наредне седмице.

Министар просвете Жарко Обрадовић је након састанка са синдикатима просвете рекао да је Влада Србије потврдила своје гаранције за повећање плата у просвети, али ће коначан износ повећања бити познат после разговора са ММФ-ом и процене економских кретања у првом кварталу године.

Обрадовић је поново затражио да се прекине штрајк у школама и нагласио да се о зарадама више неће разговарати, јер ће плате зависити од економске ситуације.

„О свим осталим питањима, када буду на дневном реду, учествоваће репрезентативни синдикати, како они који су потписали протокол тако и они који нису“, рекао је Обрадовић и поновио да је од синдиката тражено да прекину штрајк, како би школе надокнадиле изгубљено градиво, јер деца не треба да трпе последице штрајка.

Сугестије за боља решења

„Договорили смо се да анализирамо ефекте Закона о основама система образовања и васпитања и да нам синдикати дају сугестије за његова боља решења“, рекао је Обрадовић и навео да је договорено да се анализирају подаци школских управа о броју запослених у основним и средњим школама и подаци Трезора, да се види да ли постоје разлике у броју запослених.

Обрадовић је рекао да је постигнут договор да се кроз социјалноекономски пакт размотри могућност да у другој половини године буде извршена корекција коефицијената запослених у просвети.

„Договорено је и да се формира радна група која би радила на изменама колективног уговора“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је навео да Министарству просвете још није достављен план надокнаде изгубљених часова током потпуне обуставе рада, јер нису сви директори школа урадили свој посао, односно, нису сачинили предлог надокнаде.

Специјални саветник министарке финансија Богдан Поповић, који је присуствовао разговорима са синдикатима просвете, рекао је новинарима да је ММФ у суштини прихватио пројекцију о укупној суми која ће бити расположива за јавни сектор и пензионере.

„Једино је остало питање структуре исплате, јер ММФ изражава бојазан да ако исплата буде кроз зараде, да се то пренесе на 2012. годину“, рекао је Поповић.

Три синдиката, незадовољна ранијим протоколом, тражила су повећање зарада кроз корекцију коефицијената од мајске и октобарске плате за по пет одсто, усклађивање зарада са индексом потрошачких цена, измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања и измену Посебног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика.