Novi-sad2

У избору најбољих дипломских и мастер радова у области хемије одбрањених у току 2010. на нашим универзитетима, који је организовала Холандска фондација за унапређење хемијских наука у Србији.„CheckMark Ger van Meel”, прва три места освојили су студенти Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду! Игор Шимањи добио је прву награду за најбољи мастер рад (Алтернативни растварачи за пасивно соларно загревање: амонијум нитрат Н-метил-фомамид), друга награда припала је Анки М. Џигурски, студенткињи мастер студија на биохемији, за најбољи дипломски рад (Синтеза и антипролиферативна активност бромидних изостера (+)- гониофуфурона), док је трећенаграђена студенткиња мастер студија на молекуларној биологији Марија Савић за мастер рад (Утицај јачине електромагнетног поља на функционалне способности К-562 ћелија у култури).

На пригодној свечаности уприличеној јуче у Ректорату УНС-а, у присуству професора, колега и родбине славодобитника, награде им је уручио директор холандског „CheckMarka” Свен Хеминк.

Истичући да је успех ових студената уједно и успех ПМФ-а јер је још једно сведочанство о квалитету образовног и научноистраживачког кадра и рада који се овде негује, продеканка ПМФ-а за науку, међународну сарадњу и развој проф. др Милица Павков-Хрвојевић истакла је да ове награде имају и посебну тежину и значај јер су дошле у Међународној години хемије, када се заокружује и сто година откако је Марија Кири добила Нобелову награду за хемију.

Награђенима је честитао и председник Фондације проф. др Бранко Коларић, који је заједно с Гером ван Мелом, власником „ЦхецкМарка”, 2007. године иницирао оснивање поменуте холандске фондације у Србији. У овом програму учествују компаније „Астеллас”, „Солваy”, „Пхармацеутицалс”, „Тева”, „Органон”, „Схелл”, као и неки европски универзитети.

Проф. Коларић је нагласио да су радови ПМФ-ових студената оцењени као најбољи у конкуренцији чак око 50 дипломских и мастер радова. Он је објаснио да Фондација „ЦхецкМарк Гер ван Меел” промовише и стимулише физичкохемијске, хемијске и биохемијске науке и образовање у Србији, те обезбеђује стипендије познатих фирми и изванредне могућности за усавршавање српских студената и дипломаца у холандским компанијама, где су се наши млади и талентовани стручњаци одлично показали (тренутно их је десетак запослено на истраживачким пословима у Холандији). Такође, Фондација прикупља додатна средстава и опрему коју донира нашим факултетима да би се побољшала практична настава за студенте дипломских студија. Како „Дневник” сазнаје, већ јуче, након уручења награда студентима, директор Свен Хеминк обећао је управи ПМФ-а два врхунска савремена апарата за хемијске лабораторије, чија је укупна вредност 60.000 евра, а на којима би обавезно радили и студенти!

В. Чекић