Novo odeljenje Univeziteta u Novom Sadu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu krajem oktobra otvara istureno odeljenje na jugu Srbije, u Bujanovcu. Prvu godinu će upisati 69 studenata koji će nastavu slušati na srpskom i albanskom jeziku, a otvaranje odeljenja finansiraće Ministarstvo prosvete i nauke Srbije.

Prvu godinu će upisati 69 studenata

Iako nadležni na Ekonomskom fakultetu nisu želeli da daju bilo kakav komentar, u Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta navode da je otvaranje odeljenja sasvim izvesno i da je u toku akreditovanje jednog studijskog programa.

Pripreme za otvaranje odeljenja Ekonomski fakultet sa sedištem u Subotici, otpočeo je tokom leta, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke i Koordinacionim telom Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđuа

– Sama ideja o otvaranju odeljenja u Bujanovcu potekla je od Ministarstva provete i odlučeno je da Ekonomski fakultet Novosadskog univerziteta na sebe preuzme tu ulogu. Od tada, dekanat fakultata dostavio nam je sav neophodan materijal za akreditaciju i naša podkomisija danas odlazi u Bujanovac kako bi se utvrdilo kakvi su uslovi za otvaranje ovog odeljenja na jugu Srbije – kaže dr Endre Pap, zamenik predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Prema njegovim rečima, za sada će se krenuti sa jednim studijskim programom koji će biti realizovan kao osnovne četvorogodišnje studije.

Centar Bujanovca ovih dana

– U pitanju je studijski program Marketing i prema onome što smo mi zaključili, nastavu će u prvoj godini moći da pohađa 69 studenata. Ono što se meni posebno sviđa, mada mislim da smo već pomalo sa tim zakasnili, je to što će se predavanja održavati i na srpskom i na albanskom jeziku. Profesori Ekonomskog fakuleteta držaće predavnja na srpskom, dok će nastavu na albanskom držati profesori sa Univerziteta u Tetovu iz Makedonije, u zvanju gostujućih profesora Univerziteta u Novom Sadu – navodi dr Pap dodajući da Ekonomski fakultet već ima iskustva sa dvojezičnom nastavom, jer u Subotici organizuju predavanja na srpskom i mađarskom jeziku.

Međutim, na ovom fakultetu nisu želeli ništa da komentarišu.

– Ne želimo da damo bilo kakav komentar dok Komisija za akreditaciju ne uradi svoj posao – kratko nam je rečeno.

Prema rečima dr Endre Papa, nastava će se održavati u Domu kulture u Bujanovcu čija je adaptacija u toku, a svi studenti najverovatnije će se upisati o trošku budžeta Srbije.

– Odredili smo da postoje uslovi za upis 69 studenata, a s obzirom na to da je otvaranje ovog odeljenja državni interes, najverovatnije će svi studneti biti finasirani iz budžeta. Takođe, Ministarstvo prosvete je obećalo da će nabaviti računare koji su takođe neophodni za odvijanje nastave, a potrebno je i da se obezbedi i biblioteka – kaže dr Pap.

Za sada se ne zna kada će biti organizovani prijemni ispiti, ali informatori na albanskom i srpskom jeziku već su odštampani kako bi budući studneti mogli da se pripreme.

Blic