Preporuka ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića da se obustavi rad u školama od 6. do 10. februara, nije prihvaćena u Loznici, pošto su tamošnje lokalne vlasti odlučili da se od ponedeljka nastava ne prekida. Istovremeno, lokalna bolnica sopštila je da je samo danas na teritoriji ove opštine bilo više lomova izazvanih poledicom nego u istom periodu tokom čitave prethodne sedmice.

„Redovna nastava u svih 14 osnovnih i četiri srednje škole na teritoriji grada Loznice odvijaće se sutra bez prekida, jer su svi putevi i prilazi školama očišćeni od snega. Prema informaciji koja je stigla od direktora školskih ustanova, u svim učionicama je toplo, škole imaju potrebne količine ogreva, pa će se redovna nastava odvijati i u izdvojenim odeljenjima matičnih škola“, navedeno je u saopštenju Službe za informisanje Gradske uprave Loznice.

Povećan broj preloma u Loznici

Osoblje Bolnice u Loznici danas je bilo više angažovano nego u istom periodu čitave sedmice, jer je bio povećan broj sanacija povreda nastalih pri padovima na snegu i ledu. Do 15.30 sati javilo se 10 građana, pretežno starijih, koji su pri padovima na zaleđenim površinama najčešće zadobili frakture kuka i butne kosti, dok je kod mlađih pacijenata bilo i preloma posebno osetljivih zglobova – skočnog i ručnog.

U Loznici sneg sa kraćim prekidima pada od četvrtka uveče. Prema podacima iz Meteorološke stanice u tom gradu, visina snežnog pokrivača danas je dostigla 34 centimetra, a najviša temperatura bila je minus osam stepeni.

Snežne padavine, sa ekstremno niskim temperaturama, najavljene su u Loznici i naredne sedmice.

U podrinskim opštinama Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, gde je od 27. januara na snazi vanredna situacija, zbog snežnog nevremena, odlučeno je da deca od sutra ne idu na nastavu u škole.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović preporučio je u petak lokalnim samoupravama u Srbiji, da obustave rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama od ponedeljka 6. februara do petka 10. februara.

Ova preporuka je doneta, kako je navedeno iz Vlade Srbije, da bi se deca i učenici zaštitili od opasnosti zbog ekstremno niskih temperatura, otežanih uslova u kojima radi prosvetni sistem, ali i kao mera koja podržava stabilizovanje energetskog sektora u zemlji.

BLIC