Tanjug

U Ministarstvu finansija u toku su konsultacije o zahtevima sindikata prosvete, a zbog štrajka u školama između 800.000 i 900.000 učenika ne pohađa nastavu ili su im skraćeni časovi.

Sindikati i dalje čekaju poziv Vlade Srbije za nastavak pregovora i u slučaju dogovora štrajk bi mogao odmah da bude prekinut, rekli su predstavnici sindikata, dodajući da će u suprotnom štrajk biti nastavljen

Oni su najavli i mogućnost radikalnijih mera sindikalne borbe.

Prosvetari popustili u zahtevu i traže 5,3 milijarde

Sindikati u oblasti obrazovanja jutros su resornim ministarstvima prosledili predlog protokola o unapređenju matarijalnog položaja, koji tokom dana treba da bude predmet nastavka pregovora sa vladom.

Sindikati u oblasti obrazovanja tražili su predlogom novog protokola, koji je jutros prosleđen vladi, oko 5,3 milijardi dinara za poboljšanje materijalnog položaja prosvetenih radnika, umesto ranijih 7,8 milijardi.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač, sindikati su popustili u svojim zahtevima i traže povećanje zarada u 2011. godini kroz korekciju koeficijanta u dva navrata, od zarade za maj za pet odsto i potom od plate za oktobar za dodatnih pet odsto, rekao je Kovač Tanjugu.

Za to bi vladi trebalo oko 3,7 milijardi dinara, rekao je on i naveo da je raniji predlog sindikata bio korekcija koeficijenata za maj od osam procenata i za oktobar za devet odsto.

Sindikati traže da se do kraja februara ove godine isplate zaostale otpremnine zaposlenima koji su otišli u penziju, zašta je potrebno još oko 300 miliona dinara, rekao je Kovač i istakao da je to vlada već prihvatila.

Takođe, prema predlogu protokola, sindikati traže i da se jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu isplate najkasnije do 30. juna, a za 2011. godinu do 31. decembra ove godine i za to bi trebalo 1,7 milijardi dinara.

Protokolom je, prema Kovačevim rečima, definisana kompletna politika plata za ovu godinu, pa je navedeno i ono što je Zakonom o budžetu već predviđeno za prosvetu u ovoj godini.

Tako Zakon predviđa da se osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenima u svim nivoima obrazovanja u toku 2011. godine poveća od decembra 2010. godine za dva odsto, što su zaposleni u prosveti već dobili sa januarskom platom, rekao je Kovač.

U aprilu 2011. osnovica za plate usklađivala bi se indeksom potrošačkih cena u prethodna tri meseca, a u oktobru 2011. godine snovica za plate bi se usklađivala sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci uz uvećanje za polovinu realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini ukoliko je taj rast pozitivan.

Kovač je naveo da je to ponuda sindikata „ispod koje neće ići“ i da će u slučaju neuspeha pregovora sa vladom štrajk u školama biti nastavljen.

Pregovori s vladom treba da budu nastavljeni danas, a prema Kovačevim rečima sindikati iskazuju dobru volju da do sporazuma dođe.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je danas u potpunoj obustavi rada 455 škola, a da je 920 u zakonskom štrajku, dok se prema podacima sindikata neki vid protesta odvija u više od 1.400 škola.