Izvor:pressonline Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da su na prošlogodišnjoj „maloj maturi“ nastavnici ocenjivači u 80-ak osnovnih škola u Srbiji lažirali rezultate završnog ispita

Đacima su upisivali veći broj bodova i prikazivali veći nivo znanja od onog koji su pokazali na ispitu, rekao je Obradović i naveo da je reč o školama u Leskovcu, Kraljevu, Novom Pazaru i da je nezakonitosti bilo u oko šet odsto škola, od nešto više od 1.200 osmoletki.

Žarko Obradović

Žarko Obradović

„Prosvetna inspekcija izvršiće proveru u školama u kojima su nezakonitosti konstatovane i preduzeće odgovarajuće mere“, rekao je Obradović novinarima u Vladi Srbije i naveo da su ove godine uvedene određene novine na završnom ispitu, kako bi se takve nezakonitosti predupredile.

Zato tražimo da sva deca na ispitu budu u jednoj prostoriji, a ne po učionicama, pa da nastavnik može da zloupotrebi svoj posao, a imamo i niz pravila vezana za preuzimanje materijala, završetak ispita, supervizore, rekao je Obradović.

„Oni toj deci suštinski nisu ništa pomogli, jer su svima povećali broj bodova“, rekao je ministar.

Pojedini mediji su preneli da su lažiranjem razultata jedni želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora.

Propusti su, kako pišu mediji, otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a mediji prenose izjavu izvora iz Ministarstva prosvete u kojoj se tvrdi da su „dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli… potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena“.

Savetnik u odeljenju Ministarstva prosvete u Vranju Jovica Stevanović, međutim, demantovao je danas informacije o lažiranju rezultata male mature u tom gradu i okolnim selima.

Stevanović je rekao Tanjugu da mu je nepoznato o kakvim lažiranim rezultatima mature pišu mediji i odakle takve informacije u javnosti.

„Ne razumem odakle ti podaci. Oni sigurno nisu iz Ministarstva prosvete, a mediji mogu da pišu šta hoće“, rekao je prosvetni savetnik Jovica Stevanović.

On je dodao da mu nije jasno koja komisija ili koje telo je došlo do takvih rezultata, jer kako kaže „nema logike da se tako nešto radi“.

Tvoj portal