SKANDAL U PROSVETI

Učenici trećeg razreda gimnazije primorani da gradivo iz logike uče iz knjige koja je puna hrvatskih izraza

BEOGRAD – Apsolutno nelogično!

Roditelji učenika trećih razreda gimnazija negoduju zbog činjenice da njihova deca na času logike uče iz knjige Gaja Petrovića, koja je napisana na njima nerazumljivom jeziku. Kako navode, knjiga je na ijekavici, na hrvatskom jeziku.

– Moj sin nije imao priliku da boravi u Hrvatskoj, pa samim tim ne razume ni njihov jezik. Zbog čega sada treba da uči iz takve knjige, da troši moje i svoje vreme na razumevanje pojedinih pojmova, umesto da se skoncentriše na samu lekciju – pita se roditelj dečaka koji pohađa treći razred jedne beogradske gimnazije,

Po rečima ovog roditelja koji je želeo da ostane anoniman, udžbenik obiluje terminima kao što su povijest, kritizirali, općenito, znanstveno, uvjetno, razina i mnogim drugim nerazumljivim pojmovima. Kako kaže otac jednog od učenika, to je za decu veoma „komplicirano“, jer ona nisu ni rođena u vreme postojanja stare Jugoslavije.

Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete zadužen za srednje škole, kaže za Kurir da je obavezna, odobrena knjiga za logiku autora Mihaila Markovića.

– Sve ostalo je priručna literatura. Ukoliko profesori traže od dece da uče samo iz knjige Gaja Petrovića, to bi roditelji mogli da prijave prosvetnoj inspekciji. Ali, ukoliko je to samo dodatna literatura, onda je to dobro, jer deca proširuju svoje znanje – kaže on.

Radmila Briza – Sanja Ilić

Zavod: Literatura je oskudna

Dimitrije Dimitrijević, urednik Zavoda za udžbenike, objašnjava da se logika izučava iz odobrenog udžbenika Mihaila Markovića, dok se knjiga Gaja Petrovića koristi kao priručnik.

– Ta knjiga se ne nalazi u katalogu odobrenih udžbenika za srednje škole. Profesori se sami odlučuju za njeno korišćenje, ali je zbog oskudne ponude često koriste kao pomoćnu literaturu – kaže Dimitrijević i dodaje da se na godišnjem nivou proda između 1.000 i 1.600 primeraka ove knjige.

KURIR