MM1

 

Ђаке осмог разреда у суботу чека последња провера знања пред полагање завршних испита. У свим школама у Србији, тачно у 9 часова, почеће пробна мала матура. Ученици ће прво полагати тест из српског језика, а затим, истог дана, и из математике.У школама кажу да им спремају амбијент налик правом завршном испиту, који је заказан за 23. и 24. јун.

– Доћи ће наставници из друге школе, ђаци ће полагати у фискултурној сали, а између теста из српског и математике имаће сат паузе. Тест из српског, односно матерњег језика, траје од 9 до 11 часова, а из математике почиње у подне. Ученици ће имати на располагању два сата да реше 20 задатака – каже за ”Новости” Драги Лукић, директор београдске ОШ ”Светозар Марковић”.

На пробном тесту ученици ће имати сасвим непознате задатке. На правој малој матури, од које ће зависити упис у средње школе, половина питања биће позната, из збирке према којој осмаци одавно вежбају.

Резултати тестова не иду у министарство, а биће прегледани до понедељка, када ће ученици сазнати какво су знање показали.

 

Ивана Мићовић