У целодневни боравак у престоничким обдаништима ове године је уписано укупно 9.925 малишана. Највеће интересовање родитеља владало је за јаслене групе, у којима је место нашло 6.305 клинаца и клинцеза, док је у редовне вртићке групе, према подацима градског Секретаријата за дечју заштиту, уписано 3.620 деце.

Родитељи су ове године могли да конкуришу и за места у неколико новосаграђених обданишта, а очекује се и да ће припремни програм похађати око 6.000 предшколаца, док ће њихових вршњака у целодневном боравку бити око 15.000.

– По свим облицима рада, лане је услуге вртића користило око 60.000 деце, док ове године очекујемо око 3.356 малишана више. Већина њих има право на боравак у нашим установама по регресираним ценама, а на нашу адресу је, само до 24. августа, пристигло укупно 44.335 захтева за остваривање тог права. Њих су поднели родитељи новоуписане деце, али су ово право обновили и они који су га већ имали – каже Љиљана Јовчић, градски Секретар за дечју заштиту, и подсећа да родитељи који су већ остваривали ово право захтев морају обновити најкасније до 30. септембра ове године, како би им оно било признато и од 1.октобра ове до 30. септембра следеће године.

Из овог секретаријата родитељима деце која овог септембра први пут крећу у вртић саветују да поднесу захтев чим дете крене у вртић, а најбоље би било већ приликом потписивања уговора о упису.

– Наравно, родитељи то могу учинити и касније, али ће им у том случају право на регресирање бити признато тек од првог дана наредног месеца по поднетом захтеву – кажу у Секретаријату.

Цена која се плаћа за боравак деце у вртићу, износи од 394,88 динара до 8.665,80 динара, али пун износ плаћа само 10 одсто корисника услуга. Плаћања трошкова боравка у вртићу ослобођена су деца појединих категорија ратних војних инвалида, корисника права на материјално обезбеђење и малишани који бораве у Сигурној кући. Самохрани родитељи плаћају половину пуне цене, као и они који у обданиште уписују треће и четврто дете, односно тројке, четворке и двоструке близанце. Цену умањену за 10 одсто плаћају подстанари и купци првог стана на кредит, као и они којима је дете оболело од целијакије и дијабетеса. Умањење зависи и од укупних прихода и броја чланова домаћинства, а правилником је предвиђено и да, кад двоје или више деце у породици иде у вртић, родитељи имају право на попуст од 20 одсто по детету.

 

И. В. – А. К. Ж.