2obradovic 620x0 Ученици против промене назива школе, одлука наредних дана

Жарко Обрадовић 

Љиг – Ученици Средње школе „Хиљаду триста каплара“ у Љигу али и грађани те општине, у писму министру просвете Жарку Обрадовићу противе се одлуци локалне власти да промени назив школе, а из ресорног министарсва наводе да ће одлука бити позната наредних дана.

У отвореном писму министру, ученици истичу да је петицију против промене назива школе потписало више од 600 суграђана.

Како је наведено, тамошња општинска власт одлучила је да, поводом прославе 50 година постојања Средње школе, промени назив у Средња школа „Професор Владан Средојевић“, по бившем директору и професору ове установе.

„Уз сво поштовање бившем професору и директору, мислимо да је ова одлука погрешна“, наводи се у писму и истиче да назив школе не треба мењати и да се, како кажу, мора сачувати успомена на нашу славну прошлост.

Ученици наводе да је образложење надлежних из општине да „школа треба да носи назив по личности из Љига, и да не буде у множини,“ што је неприхватљиво за противнике промене назива.

Школа има гимназијско одељење општег типа и профиле у области машинства и обраде метала и трговине, туризма и угоститељства, а у Министарству просвете потврдили су да су добили захтев локалне власти за промену назива Средње школе.

Такође, добили су и мишљења и петиције ученика и грађана који се противе промени назива школе.

„Поступак решавања по поднетом захтеву је у току и одлука ће, у складу са Законом, бити донета у наредних неколико дана“, речено је Тањугу у министарству.

Поступак промене назива установа, односно основних и средњих школа регулисан је Законом о основама система образовања и васпитања, који прописује да установа може да врши статусне промене, промену назива или седишта.

Одлуку о промени назива или седишта установе доноси орган управљања, уз сагласност оснивача, а када је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, неопходна је сагласност Министарства.

Школа не може да врши статусне промене, промену назива или седишта у току наставне године, подсећају из Министарства просвете.

ВТВ