NEZAPAMĆEN SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U ŠKOLI U POŽAREVCU

Primorao ga pretnjom da će ga odati kod majke da puši – Đak sedmog razreda OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ na velikom odmoru odveo vršnjaka u pomoćnu školsku zgradu, naterao ga da skine pantalone, a onda se deset minuta seksualno iživljavao nad njim. Nesrećni dečak, koga je silovatelj ucenio pretnjom da će ga prijaviti kod roditelja da puši, ispričao drugu šta se dogodilo, nakon čega su obavešteni nastavnici i direktor

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, dečak od nepunih 14 godina, silovao je na velikom odmoru svog školskog druga. Ovaj nezapamćen slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se pre desetak dana, kada je dečak silovatelj odveo vršnjaka u pomoćnu školsku zgradu, naterao ga da skine odeću, a onda se desetak minuta seksualno iživljavao nad njim.

Kako smo saznali, nesrećni silovani dečak pristao je na ova poniženja preplašen i ucenjen pretnjama da će njegovi roditelji saznati da puši, ako se bude odupirao. I ko zna da li bi iko saznao za taj slučaj nasilja, da treći učenik, kome je silovani dečak ispričao šta se dogodilo, slučaj nije prijavio nastavnicima i direktoru.

Mirno se vratili na čas

Ovaj napad desio se 19. januara, ali se o njemu saznalo tek nedelju dana kasnije, što nam je potvrđeno i u požarevačkoj policiji.

– Odmah po prijavljenom događaju, 26. januara, policija je po nalogu nadležnog tužilaštva, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, direktorom škole, školskim psihologom i pedagogom, utvrdila činjenično stanje i obavila razgovore sa akterima događaja. Nakon toga, o ovome je obavešteno Više tužilaštvo, koje je naložilo da mu se dostave svi spisi koji se tiču ovog događaja – rekla je Jasmina Tišma, portparol Policijske uprave Požarevac.

Nema fizičkih povreda od zlostavljanja

Napadnuti dečak prošlog petka odveden je u Opštu bolnicu na pregled kod hirurga, što nam je potvrdio i direktor ove bolnice Srećko Bosić. Ipak, fizičkih posledica ovog silovanja, kako nam je rečeno, nema.

– Dečak je pregledan i pušten istog dana, jer kod njega nisu uočene fizičke povrede – rekao je Bosić.

Više detalja o ovom događaju nije bilo moguće dobiti ni u policiji, ni u Višem javnom tužilaštvu, niti u samoj školi, uz obrazloženje da je reč o deci starosti do 14 godina, čiji identitet mora biti zaštićen.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, silovanje se dogodilo za vreme školskog odmora.

– Učenik sedmog razreda, romske nacionalnosti, pozvao je oštećenog da odu do obližnje stambene zgrade, poznate kao „betonjerka“, da bi pušili cigarete do narednog časa. Pošto su otišli do garaže u suterenu ove zgrade, naredio mu je da skine pantalone jer će ga, u suprotnom, odati kod majke da puši. Kada je uplašeni dečak poslušao ovu naredbu, napadač ga je seksualno zlostavljao narednih desetak minuta. Potom su se obojica vratila nazad u školu, na naredni čas. O ovom događaju čulo se tek kada se napadnuti dečak požalio jednom svom drugu, nakon čega su za ceo slučaj saznali nastavnici i njegovi roditelji, saznajemo u istrazi.

Nema kazne, samo saveti…

Napad je policiji prvi prijavio direktor škole Goran Seger.

– Pošto je reč o maloletnicima, ne mogu da dajem izjave za medije. Mogu samo da kažem da je postupak u toku i da na njemu rade policija, Više tužilaštvo i Centar za socijalni rad – rekao je Seger.

 

Nastavnici i direktor u šoku … OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“

Ni u Centru za socijalni rad nisu mogli da komentarišu ovaj slučaj, jer još nisu zvanično obavešteni.

– Tek kad budemo dobili zvaničan izveštaj o celom slučaju znaćemo šta ćemo dalje preduzeti. U svakom slučaju, kada se radi o deci ispod 14 godina, ne može biti njihove krivične odgovornosti, već samo savetodavnog rada sa njima i njihovim roditeljima – rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.

U slučaju kada se utvrdi neodgovornost roditelja u vaspitavanju deteta koje je izvršilo neko nasilničko delo, Centar može tražiti njegovo izmeštanje iz porodice.

Višnja Vučković, Požarevac