zavod udzbenici knjige djaci skola РТВ

Министарство вера и дијаспоре ће, ради заштите српског језика, културе и писма међу нашим људима у расејању, послати уџбенике, букваре, читанке и граматике за децу у дијаспори, саопштило је данас то министарство.

Слање наставног материјала и уџбеника за српски језик уочи почетка нове школске године, наставак је акције коју је Министарство, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства, почело током прошле године, када је послато више од 8.000 књига црквено-школским општинама у расејању.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић истакао је да је важна област рада Министарства јачање допунске наставе на српском језику, како би се очувао културни и духовни идентитет Срба.

„Веома значајан вид очувања идентитета и преношења на нове генерације је организовање школа српског језика за децу наших миграната и снабдевање квалитетним уџбеницима. Због тога Министарство вера и дијаспоре редовно шаље уџбенике и друга учила свим нашим школама у дијаспори“, саопштио је Срећковић.

У оквиру акције очувања језика и писма за децу из дијаспоре организоване су летње школе за учење српског језика у Сремским Карловцима, Азањи, Соко Граду и Селевцу.

Министарство је суфинансирало оснивање школа српског језика у Јужноафричкој Републици, Швајцарској, Албанији, Македонији, Словенији и Хрватској.