GORNJI MILANOVAC -Učenik Matematičke gimnazije u Beogradu koji je sa trojicom kolega na Naučnoj olimpijadi u Južnoj Africi osvojio srebrnu medalju iz fizike, Luka Bojović, izjavio je danas da za odlazak na takmičenje nisu dobili ni dinar od Ministarstva za prosvetu i nauku Srbije.

Luka Bojović (17) iz Gornjeg Milanovca rekao je agenciji Beta da su naučni talenti prepušteni da se sami snalaze i kritikovao državu da ne pokazuje interesovanje za talente.

„Rečeno je da nemaju para, pa nam je pomogao ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i naši roditelji, preko nekih sponzora, a svima smo se obraćali i tražili pomoć“, naveo je Bojović, koji je medalju osvojio pre mesec dana na Naučnoj olimpijadi.

On je do sada učestovao na dve Olimpijade iz astronomije, u Kazahstanu i na Krimu, na koje zbog nedostatka sredstava dve učenice Matematičke gimnazije nisu ni putovale.

Bojović je rekao da su u pitanju mala sredstva ali da država „radije za sve drugo daje a ne za nauku, pa nije ni čudo što mladi naučnici i talenti odlaze, jer ovde nemaju uslova da rade niti da napreduju, što je pogubno za dalji razvoj“.

Kako je istakao, po osvajanju medalje imali su veliki doček i mnoštvo čestitki i prijema, ali da pre toga nisu imali nikakvu pomoć.

Bojović je rekao da bi želeo da se menja odnos države prema nauci kako mladi više ne bi odlazili inostranstvo, odnosno da idu samo da „svoja znanja usavrše i vrate se u Srbiju da ih primene“.

RTV