Уједињени грански синдикати „Независност“ критиковали су данас министре Ивицу Дачића и Расима Љајића због изјава да је положај радника у Србији тежак, посебно када је реч о угрожености права на синдикално организовање.

„Незавосност“ је такве изјаве назвала „извештаченим душебрижништвом“

Синдикат је у саопштењу навео да је Влада много допринела тешком урушавању основних права из пакета међународних радних стандарда, чему су Љајић и Дачић дали „изузетан допринос“.

„Влада Мирка Цветковића је синдикална права српских радника срачунато свела на минимум на каквом нису били у последње две деценије“, пише у саопштењу.

Како се наводи, чланови „Независности“ никада нису тражили, нити ће тражити да се ухапси неки власник капитала који у улози послодавца крњи или поништва права радника, али ће тражити да се ухапси свако ко је таквом послодавцу ставио до знања да у томе има заштиту државе.

Сва кршења права радника настала су тако што је држава, влада „мање или више отворено подстицала или бар толерисала кршења синдикалних права, стварајући широко рашсирено уверење да то може да ради свако ко себи на овај или онај начин обезбеди политичку заштиту“, навела је „Независност“.

РТВ