pisa testovi testiranje ucenici zemun tanjug  filip krainccanic jpg

Ђаци основних и средњих школа у Србији, осим у Војводини, у новој школској години неће имати новембарски распуст, али се друго полугодиште завршава раније, рекли су данас Танјугу директори неколико школа и председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић.

До сада је новембарски распуст био почетком тог месеца, спајан је са данима викенда и најчешће је трајао четири дана, али овога пута деца ће први пут отићи на дужи одмор тек за зимски распуст

У Војводини ће јесењи распуст трајати од 1. до 4. новембра, а тамошњи ђаци ће, за разлику од осталог дела Србије, отићи раније и на зимски одмор, од 22. децембра. Зимске ферије за остале ђаке почеће од 29. децембра.

Зато што имају јесењи распуст, војвођански ђаци школску годину ће завршити два дана после својих вршњака у централној Србији.

Ђаци у Војводини, међутим, имају више радних субота.

Школска 2012/13. завршава се 7. јуна за основце, односно 14. јуна за средњошколце, раније него прошле године.

Новембарски распуст уведен је 2004. године и тада су просветне власти образложиле да су четири месеца рада од септембра до краја децембра, превелика, без паузе.

Председник Форума Сокић у изјави Танјугу сматра да укидање новембарског распуста није добро ни за ђаке, ни наставнике и да је боље имати више мањих одмора.

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја Танјуг није могао да добије образложење.

РТВ