Izvor: Beta

ucionica-527

Niš — Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da 1. aprila privremeno prekine štrajk koji traje od 28. januara.Časovi će od 1. aprila ponovo trajati 45 minuta

Časovi će od 1. aprila trajati redovno 45 minuta, odlučeno je na današnjoj sednici Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, održanoj u Nišu.
„Privremeno prekidamo štrajk, u znak dobre volje i kao podršku sporazumu za koji pretpostavljamo da će biti potpisan“, rekla je na konferenciji za novinare portparolka Unije Ivana Bošnjak.

U Uniji navode da će u petak na sastanku u Vladi insistirati na tome da se razjasne prve dve tačke ponuđenog sporazuma, koje se odnose na zarade prosvetara i povećanje cene rada.

Unija štrajk privremeno prekida do 20. aprila, kada treba da se napravi prvi aneks sporazuma, dok drugi aneks treba da bude potpisan u oktobru.

Najavljeno je i formiranje Radne grupe koja će se baviti primenom ovog sporazuma.

Preostala dva sindikata u štrajku: Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti sednice glavnih odbora održaće sutra.

Predlog Sporazuma Vlade i prosvetnih sindikata predviđa da Vlada zaposlenima u prosveti, koji su zbog štrajka dobili umanjenu platu, nadoknadi novac posle nadoknade izgubljenih časova.

Na osnovu dosadašnjih pokazatelja izvesno je da će povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biti veće od planiranih 2,95 odsto i da će povećanje u 2011. biti veće od planiranih 7,2 odsto, što će kako je navedeno, biti precizirano u aneksu sprazuma koji će biti potpisan od 20. do 31. oktobra.

Razgovori o korekciji koeficijenta za obračun plata počeće 1. juna, a završiće se do 1. oktobra kako bi primena novih počela 1. januara 2012. godine, navodi se u sporazumu.

Izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene biće zaključene do 31. maja. Preostale otpremnine za one koji su otišli u redovnu penziju u 2010. biće isplaćene do kraja septembra, a onima koji odu u 2011. do 31. decembra.