РТС

Ucionica2

Од 1. априла Унија синдиката просветних радника Србије привремено прекида штрајк, после усвајања споразума Владе. Очекују се одлуке Синдиката просвете „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије.Унија синдиката просветних радника Србије одлучила је у Нишу да привремено прекине штрајк у школама, а настава ће бити нормализована у петак, 1. априла. Синдикат просвете „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије одлуку требало би сутра да донесу одлуку о прекиду штрајка.

Представник за односе са јавношћу тог синдиката Ивана Бошњак рекла је да је тај синдикат на седници Главног одбора у начелу прихватио Споразум са Владом Србије, да ће од 1. априла сви чланови тог синдиката часове држати у трајању од по 45 минута и да ће се вратити својим редовним обавезама.

Представници Уније су рекли да споразум прихватају као знак добре воље и подршке постигнутом споразуму са Владом и напоменули да ће у петак 1. априла, на додатним консултацијама са представницима Владе, тражити да се прецизира питање зарада за фебруар у погледу њиховог умањења.

Председник тог синдиката Леонардо Ердељи рекао је да ће накнадно, када се буде знао прилив средстава у буџету, бити речи и о повећању зарада, а то ће бити прецизирано анексом споразума између 20. и 30. априла.

Ердељи је посебно истакао значај постигнутог договора у погледу уласка у скупштинску процедуру Закона о основама система образовања, а након тога и доношења колективног уговора.

Портпарол синдиката Јасна Јанковић рекла је да ће бити формирана мешовита радна група која ће пратити примену споразума у пракси.

Представници Уније синдиката рекли су да они неће „терати“ децу да долазе у школу због надоканде и да родитељи не треба да буду забринути, јер полагање мале матуре неће бити угрожено.

Унија синдиката просветних радника Србије ступила је у штрајк 28. јануара.