Универзитет у Београду међу најбољима

На Шангајској листи најбољих 500 универзитета у свету ове године могао би да се нађе и Универзитет у Београду. У самом врху Шангајске листе су Харвард, Стенфорд, Беркли, Оксфорд, Кембриџ, Сорбона.

Универзитет у Београду могао би ове године да се нађе на Шангајској листи 500 најбољих универзитета у свету.

Академско рангирање универзитета у свету, познато као Шангајска листа, јесте публикација коју објављује Шангајски универзитет „Цао Тун“ који и рангира универзитете и тако успоставља једну од најзначајнијих ранг-листа високошколских установа у свету.

Шангајска листа упоређује високошколске установе широм света према утврђеним стандардима: броју добитника Нобелове и Филдсове медаље, цитираности истраживача, броју објављених радова у водећим светским научним часописима.

Према прелиминарни резултатима, Универзитет у Београду ове године би могао да се нађе међу првих петсто. У прилог томе говоре и друге ранг-листе.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић каже да је, према Скопус ранг-листи, која претражује резултате пре свега у области истраживања, науке и где се гледају публицистички резултати, часописи са ИМАК фактором, Универзитет у Београду прилично добро рангиран.

„Гледају колико имате радова у таквим часописима и колико сте пута цитирани, односно колико је ваш утицај на науку. И ту смо доста добро прошли. Ове године они су нас рангирали на неко 396 место у свету. Универзитет у Београду је далеко испред свих других српских универзитета. Оно што још увек фали, то је да ми имамо више радова него што су они приказали“, каже Ковачевић.

Ништа мање значајна није ни Томпсон-Ројтерсово истраживање.

„И Томпсон-Ројтерс је објавио радове за 2011. годину, где имамо више радова, на пример, од Загреба који је на Шангајској листи, око 400-500 радова више, као и Љубљане, који је испред Загреба на Шангајској листи, исто са неколико стотина радова више“, истакао је Ковачевић.

У самом врху Шангајске листе су Харвард, Стенфорд, Беркли, Оксфорд, Кембриџ, Сорбона. Из република некадашње Југославије, међу првих петсто налазе се Љубљански универзитет и Загребачко свеучилиште.

РТС