Први уписни рок на факултетима Универзитета у Београду траје до 22. јуна. Места има за 14.200 бруцоша.

Пријављивањем кандидата на факултетима Универзитета у Београду почиње први уписни рок, који ће трајати до 22. јуна. На основним академским студијама 31 факултета Београдског универзитета има места за нешто више од 14.200 бруцоша, од чега ће се 9.338 школовати о трошку државе.

Upis.jpg

Приликом пријављавања за упис на факултет, поред уписног листа, који се прибавља на писарницама факултета, потребно је донети и оригиналу диплому и фотокопију дипломе о завршном испиту, оригинале и фотокопије сведочанстава свих разреда средње школе, оригинал и фотокопију извода из матичне књиге рођених и доказ о уплати за пријављивање.

После пријављивања, пријемни испити одржаваће се од 25. до 27. јуна.

Кандидати свих медицинских факултета у земљи истог дана полагаће пријемни испит. На осталим државним универзитетима пријем докумената почиње 27. јуна. Висина школарина за самофинасирајуће студенте иста је као и прошле године.

Цене пријемних испита на факултетима Универзитета у Београду крећу се од 1.500 до 12.000 динара. Највиша је на архитектури 12.000 динара, док је најјефтинији Физички факултет са 1.500 динара. На већини осталих факултета цена је од 6.000 (Медицински, Електротехнички) до 7.000 динара (Правни, Филолошки, Фармацеутски).

Тај износ се, уколико кандидати не прођу на пријемном не враћа, а многи полажу пријемни на два факултета, како би имали више шанси да се упишу.

„Држава апелује да се пријемни не наплаћује или да тај износ буде минималан“, рекао је Танјугу државни секретар у Министарству просвете и науке Радивоје Митровић.

На цену пријемног испита утиче то да ли је потребно изнајмити додатни простор односно халу, кажу у управама факултета. Факултети имају трошкове штампања тестова, ранг-листа, разних обавештења, плаћају дежурства професорима и другом особљу, а у управама факултета оправдање налазе и у томе што држава већ дуго година не измирује у потпуности своје обавезе за материјалне трошкове факултета.

РТС