РТВ

Управа Филозофског факултета у Новом Саду одлучила је данас, након једночасовне забране уласка и изласка из зграде, да око 100 студената – представника Пленума, пусти да уђу у зграду факултета. Студенти организовани у Пленум на Филозофском факултету у Новом Саду напустили су поподне факултетску зграду и најавили ново окупљање на истом месту за сутра у 20 часова.

Они су на данашњем Пленуму истакли захтеве за боље образовање у Србији. Пленум је одржан у амфитеатру Филозофског факултета и присуствовало му је око 300 студената.

Управа факултета саопштила је да ће се настава одвијати редовно.

Између студената на Пленуму долазило је повремено до вербалних конфликата, а мањи број студената оптуживао је Пленум да жели да заустави наставу на факултету и говорио да Пленум организују „нерадници“.

Присталице Пленума, који су били у већини, казали су да је Пленум заправо непосредна демократија и да њему могу да присуствују не само студенти са било ког факултета већ и заинтересовани грађани.

Присталице Пленума су истакле да они нису десничарска екстремистичка организација и да немају намеру да уништавају имовину факултета, да је забрањена употреба алкохола и наркотика, као и пушење. Они су навели и да нису чланови политичких партија.

Покушај упада на Филозофски факултет

Око сто студената покушало је данас око подне да уђе у зграду Филозофског факултета, али су их у томе спречавали студентски парламент и обезбеђење.

Након једночасовне забране Управа тог факултета, ипак, омогућила им је одржавање Пленума.

Организатори су истакли да је њихово деловање усмерено против Министарства просвете, а не факултета и истакли су своје захтеве: прелазак свих студената који су остварили 48 бодова на буџет, ограничење висине школарине, враћење апсолвентског статуса и укидање наплате пренетих испита.

planum studenti filozofski fakultet

planum studenti filozofski fakultet

 

Нејасно остаје због чега су студенти одабрали Филозофски факултет у Новом Саду, јер како управа наводи, сви захтеви су на том факултету испуњени, сем бесплатног образовања, што није у надлежности факултета.

 

Студенти су узвикивали: „Слободни филозофски“, а у самој згради је било њих више стотина.

 

Обезбеђење и представници Студентског парламента нису дозвољавали никоме да уђе или изађе из зграде.

 

Испред зграде је било и неколико униформисаних полицајаца, а у једном тренутку дошле су и две полицијске „марице“.studenti plenum filozofski fakultet novi sad

studenti plenum filozofski fakultet novi sad

Управа Филозофског факултета у Новом Саду од јутрос је дозвољавала улазак у зграду само оним студентима који су могли да покажу индекс или неки други студентски документ.

Студентски парламент: Дошли да унесу немир и неред

Представници Студентског парламента Универзитета у Новом Саду осудили су данас улазак студената, окупљених око идеје Пленума, на Филозофски факултет у главном граду Војводине.

Представници Студентског парламента оценили су да је реч о „упаду двадесетак особа“, које су тиме „пореметиле јавни ред и мир као и редовну наставу“.

„Та група се није легитимисала и није проверено да ли су то студенти Филозофског факултета у Новом Саду, као и да ли су уопште студенти“, наводи се у саопштењу за јавност.

Оцењује се да је реч о „политизацији“ простора универзитета и о злоупотреби стварних проблема које имају студенти. Представници Студентског парламента оценили су и да ниједан захтев студената окупљених око Пленума „није реалан проблем студената“.

„Они су након краха протеста у Београду дошли да унесу немир и неред на наш универзитет, а са фотографија и снимака се јасно може видети да су међу њима и активни чланови неких партија, које у тешком времену желе да створе ситне политичке поене, преко студената и проблема младих људи у овој земљи“, пише у саопштењу.

Представници Студентског парламента затражили су „хитну реакцију“ надлежних институција, као и да се не дозволи манипулација студентима и да се поштује закон који стриктно забрањује политизацију унутар универзитета.

Саопштење су потписали члан Студентског парламента, студент-продекан Доријан Габрић, са Пољопривредног факултета и чланица Студентског парламента Сања Кљајић, са Филозофског факултета.