najnovija_vest

 

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ, ОДЛУЧИЛА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ТЕЛЕФОНСКОЈ СЕДНИЦИ.

ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ ОДМАХ ПО ПРОГЛАШЕЊУ.

РТС

 

Sednica-staba.jpg

Седница Републичког штаба за ванредне ситуације

Шта је ванредна ситуација

Ванредна ситуација је стање када су ризици и претње или последице катастрофа, ванредних догађаја и других опасности по становништво, животну средину и материјална добра таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби, због чега је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, снаге и средства уз појачан режим рада.

Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Србије или за њен део доноси Влада Републике Србије, на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације.

То значи да ће Републички штаб за ванредне ситуације координасати све активности на отклањању последица невремена.

Раније данас, републички штаб за ванредне ситуације предложио је Влади Србије да прогласи ванредну ситуацију у земљи, а заменик премијера Ивица Дачић је рекао да се нада да ће ту одлуку Влада донети на телефонској седници.

„Имајући у виду да је у 37 општина проглашена ванредна ситуација и да је више од 70.000 људи завејано и одсечено од комуникације, деветоро изгубило живот, а једна се води као нестала процењујем да ове последице није могуће спречити, па Штаб предлаже Влади Србије да прогласи ванредну систуацију на целој територији“, рекао је Дачић.

Увођење ванредне ситуације значи да ће на локалном нивоу доћи до мобилизације технике и људи у циљу отклањања последица снежног невремена, рашчишћавања путева и спасавања људи.

Уколико буде уведена ванредна ситуација трајаће седам до десет дана, зато што се у наредном периоду очекују температуре до -25 степени и још снежних падавина, речено је на конференцији за штампу у Палати Србија после седнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

На локалном нивоу постоји попис механизације која може да се употреби у чишћењу снега. На располагању се налази и 18.000 војника, који су спремни да помогну.

Влада је издвојила и додатних 85 милиона динара за набавку горива, прецизирао је начелник Сектора за ванредне ситуација Предраг Марић и додао да је из панчевачке рафинерије упућена нафта у угрожена подручја.

Због снега и ниских температура до сада је у 37 општина у Србији проглашена ванредна ситуација.

Ледени талас и снежно невреме које је већ неколико дана захватило Србију однело је девет живота. За још једном особом се трага и она се већ шести дан води као нестала.

sneg vanredna situacija.jpg

Око 70.000 људи тренутно је одсечено од света. Више од 5.000 локалних и некатегорисаних путева није очишћено.

На рашчишћавању снега и помоћи људству ангажовано је више од 550 тешких машина, булдожера, 1.500 ватрогасаца и спасилаца, око 1.200 људи из разних комуналних служби и око 300 медицинских радника.

Министар просвете Жарко Обрадовић поновио је на седници Републичког штаба за ванредне ситуације препоруку свим локалним самоуправама да школе не раде од 6. до 10. фебрауара.

„У школе неће ићи 900.000 ђака, 120.000 запослених, а уколико укључимо и студенте тај број је далеко већи“, рекао је Обрадовић, подсетивши да је препоруку издао још у петак и да ју је већина општина испоштовала.

Министар је поново препоручио и факултетима да одложе испите, а уколико то није могуће групишу у једном дану.

Челници локалне самоуправе Пирота и Лознице, ипак, су донели одлуку да школе и вртићи, од понедељка, раде нормално, јер су сви путеви и прилази школама очишћени од снега.

Потрошња струје данима расте. Запослени у ЕПС-у већ две недеље раде у ванредним околностима, покушавајући да одрже стабилност електросистема и апелују на рационалну потрошњу.

На грађане се апелује да чисте снег испред својих зграда и пословних објеката. У Хитној помоћи саветују да се без преке потребе не излази напоље.

РТС