IZVOR BLIC

Prema podacima tri sindikata obrazovanja koji su danas stupili u generalni štrajk jutros u 10 sati štrajkovalo je 1.165 škola u Srbiji od čega je u 654 nastava poputno obustavljena, dok je 511 škola radilo skraćeno sa časovima u trajanju od 30 minuta. Među gradovima u kojima sve škole štrajkuju su Kragujevac, Kraljevo, Kruševac Čačak, Gornji Milanovac, Priboj i Zrenjanin.

Danas u Srbiji počinje najveći štrajk prosvetara

 

 

– U ponedeljak će sve škole koje štrajkuju obustaviti nastavu u potpunosti. Štrajk će trajati sve dok Ministarstvo prosvete ne odgovori na naše zahteve. Što se nas tiče ovaj štrajk je pokrenuo ministar i on jedini može da ga obustavi – poručili su Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikara prosvetnih radnika Srbije, Hadži Zdravko Kovač, generalni sekretar sindikata radnika u prosveti Srbijen i Tomislav Živanović, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” na zajedničkoj konferenciji.

 

– Ovo je najveći štrajk do sada. Od danas neće raditi 1.500 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, Kraljevu, Kruševcu, Zrenjaninu, Čačku,Gornjem Milanovcu, Nišu, Vranju, Subotici, Priboju… Priče koje plasira Vlada o tome da bi povećanje plata uticalo na ekonomiju zemlje naprosto nisu tačne. Znamo da imaju oko 140 milijardi namenjenih za specijalne potrebe. Za poboljšanje statusa zaposlenih u prosveti, što ne podrazumeva samo plate već i jubilarne nagrade, otpremnine, stručno usavršavanje, potrebno je 20 milijardi dinara. Štrajk će trajati sve dok ne ispune naše zahteve, a jedan od njih je povećanje plate od 24 odsto – rekao je juče za “Blic” Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

 

U Nišu je juče potpuno obustavilo rad 16 osnovnih i srednjih škola, dok je 12 škola u zakonskom štrajku. Prosvetni radnici koji bojkotuju nastavu su članovi Sindikata prosvetnih radnika Niša, a u dve škole koje su skratile nastavu na 30 minuta je većinski sindikat “ Nezavisnost”.

 

– Naš sindikat je organizovao štrajk u 26 škola. Od osnovnih bez nastave su “ Učitelj Tasa”, “ Ratko Vukićević”, “ Radoje Domanović”, a od srednih sve četiti niške gimnazije, tehničke škole, Muzička, Trgovinska… Očekujemo da će nam se u ponedeljak priključiti još naših kolega. Spremni smo da štrajkuje do ispunjenja naših zahteva-kaže Bratislav Arsić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša, člana Unije prosvetnih radnika Srbije.

 

Njegov kolega iz “ Nezavisnosti” Srđan Stevanović očekuje da će se u ponedeljak štrajk zaoštriti.

– Mi smo većinski sindikat u samo dve škole u Nišu-Osnovna škola “ Kralje Petar Prvi” i srednja Elektrotehnička “ Mija Stanimirović”. Verovatno će te dve škole u ponedeljka biti bez nastave – rekao je Stevanović.

 

Učitelj Dejan Petrović iz OŠ “ Učitelj Tasa” priča da nisu prosvetni radnici krivi za ovakvu situaciju.

– Država godinama na pravi način nije vodila računa o prosveti i obrazovanju najmlađih, i o tome kakav odnos imaju učenici I njihovi roditelji prema nastavnicima I profesorima. Sad kad smo odlučili da se izborimo za naša prava, nadležni su se zabrinuli i pričaju o tome kako đaci gube nastavu-veli učitelj.

Učenica osmog razreda Anastasija P. presrećna je što nema nastave.

– Ma super je to kad nastavnici štrajkuju, taman smo u ponedeljak trebali da imamo pismeni iz matematike. Mada znam da ćemo posle morati da nadoknadimo izgubljene časove, ipak nije loše da se sad malo odmorimo-priča ova učenica.

 

Sindikat “Nezavisnost” u štrajku je već od ponedeljka, skraćenjem časova na 30 minuta, ali od danas će potpuno obustaviti nastavu.

– Čekamo dve godine na razgovor, socijalni dijalog mora da postoji. Nek uvedu diktaturu ako neće da pregovaraju. Na sastanku nam je ponuđeno da pregovore odložimo do aprila. Ako ovako nastave da rade, Vlada neće do aprila ni opstati – navodi Tomislav Živanović, predstavnik “Nezavisnosti”.

Zaposleni su obavezni da dođu u školu, učenici takođe treba da budu u učionicama, ali, kako je rečeno u štrajkačkom odboru, nastavnici članovi sindikata neće držati časove. Prosvetni radnici, koji ne žele da učestvuju u štrajku, držaće časove i niko im ne sme to zabraniti niti im zbog toga pretiti.

Ministar prosvete Žarko Obradović odbio je juče da komentariše odluku prosvetnih radnika da započnu generalni štrajk. On je rekao da će danas, tim povodom, održati konferenciju za novinare.

 

Izvor Blic