Više dece u obdaništima

| Nema liste čekanja za decu čija su oba roditelja zaposlena

Broj dece koja pohađa vrtiće u Beogradu po svim oblicima rada je oko 63.000, među kojima je na majskom konkursu upisano 9.925 dece što je u odnosu na isto vreme prošle godine više za 3.356 mališana, kažu iz Sekretarijata za dečju zaštitu.

– Upis dece traje tokom cele godine a prednost prilikom upisa u vrtić definisan je Pravilnikom o bližim uslovima za utvđivanje prioriteta prilikom upisa dece u PU koji je poštovan na majskom konkursu. Pre tri godine, kada je beogradske vrtiće pohađalo 50.000 dece, na listi čekanja za upis bilo je više od 5.000 dece, dok sada nema neupisane dece čija su oba roditelja zaposlena, ističu u Sekretarijatu.

Predškolska ustanova „Boško Buha“ na Paliluli ove godine upisala je ukupno 5.063 mališana, od čega 1150 u jaslice, 2.335 u vrtićke grupe, 1.567 predškolaca, kao i 11 mališana u dve razvojne grupe.

– U predhodnom periodu dosta smo radili na proširenju kapaciteta pa smo ove godine upisali oko 500 mališana više nego prošle. Čak 30 grupa predškolaca imamo, što je šest grupa više nego lane. Novi prostori u kojima će se od ove godine realizovati pripremni predškolski program su u osnovnim školama „Arčibald Rajs“, „Starine Novak“ i privatnom vrtiću „Hepi kids“. Pripremni program za školu startuje u našim objektima već 1.septembra, budući da smo više od 95 odsto predškolaca upisali. Čekamo još da nam Centar za integraciju mladih dostavi podatke za 14 mališana iz osetljivih grupa, koji će se u međuvremenu priključiti – objašnjava za Danas direktorka palilulskih vrtića Radmila Brekić. Prema njenim rečima leto je bilo idealno vreme da se u pojedinim vrtićima urade molersko građavinski radovi, srede dvorišta, a tokom septembra u vrtićima „Veseljko“, „Pahuljica“, „Slavujak“ i „Boško Buha“ biće zamenjena stolarija, ali za to vreme neće biti preseljenja dece. Zbog velikog pritiska dece rođene 2009. i 2010. godine, tokom oktobra biće otvoreno još tri prostora na Paliluli, i to dva u Borči i jedan u Višnjičkoj banji, koji se trenutno adaptiraju, i nakon čega će moći da prime oko 100 mališana jaslenog uzrasta.

Broj dece koja pohađaju vrtiće na Zvezdari takođe se povećao u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 4.700. Za godinu dana otvoreno je tri nova vrtića. Prema rečima direktorke PU Zvezdara Snežane Petrović za sada je u 24 predškolska objekta na ovoj opštini upisano oko 5.300 mališana, u jaslene i vrtićke grupe, dok se „mala škola“, odnosno predškolske grupe još formiraju, pa pripremni predškolski program neće baš početi u svim zvezdarskim vrtićima 1. septembra.

– Dosta roditelja je još na godišnjim odmorima tako da ćemo tokom septembra sve grupe kompletirati – kaže Petrovićeva i dodaje da je predškolska ustanova uvek spremna da izađe u susret korisnicima, a naročito kada se radi o socijalno ugroženoj deci. Mesta za još 200 mališana biće od oktobra, kada bude u Velikom Mokrom Lugu otvoren novi vrtić.

Nova obdaništa

Iz Sekretarijata poručuju da je do kraja godine planirano otvaranje šest novih objekta.

– Već u septembru otvoriće se vrtić „Plava ptica“ na Ceraku 2- PU Čukarica, a do kraja godine otvoriće se vrtići u Velikom Mokrom Lugu, Ostružnici, Rakovici, Lazarevcu i Barajevu. Takođe, radiće se na sanaciji i adaptaciji 15 objekata, i počeće se sa gradnjom centralne kuhinje na Savskom vencu kao i gradnjom vrtića na Bežanijskoj kosi – naglašavaju iz Sekretarijata.

Danas